събота, 4 юни 2022 г.

Продоволствената криза ражда нова мигрантска вълна от Африка и Близкия изток

 Германски министър предупреди: Идва нова мигрантска вълна през Балканите! ᐉ  Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Европейските средиземноморски държави, през които минават основните мигрантски маршрути към Европа, очакват повече от 150 000 новопристигнали мигранти тази година, след като недостигът на храни, причинен от руската инвазия в Украйна заплашва с нова мигрантска вълна от Африка и Близкия изток, предаде Ройтерс.

"Тази години намиращите се на предната линия държави членки на Европейския съюз се очаква, както обсъдихме помежду си, да приемат повече от 150 000 мигранти", каза днес министърът на вътрешните работи на Кипър Никос Нурис след среща със свои колеги от така наречената група МЕД5 във Венеция.

Близо 36 400 кандидати за убежище и мигранти вече пристигнаха в Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта тази година, спрямо общо 123 318 новопристигнали мигранти приз миналата година, според данни на агенцията на ООН за бежанците.

Общият им брой обаче остава значително по-нисък от този през 2015 г., когато над един милион мигранти пристигнаха в петте страни, за да избягат от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток.

Недостигът на пшеница и други зърнени култури може да засегне 1,4 милиарда души, каза вчера координаторът за кризи на ООН Амин Авад, който добави, че са необходими допълнителни разговори за деблокирането на украинските пристанища с цел избягване на глад и масова миграция по света.

На Русия и Украйна се пада почти една трета от доставките на пшеница в световен мащаб, като Русия е също ключов износител на торове, а Украйна е важен доставчик на царевица и слънчогледово олио.

"Ако пшеницата остане блокирана в черноморските пристанища, трябва да очакваме по-голям (мигрантски) поток", каза вчера през телевизия Скай Те Джи 24 италианската министърка на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и добави: "Обезпокоени сме, като всички държави на предна линия".

Новините от днес и със задна дата