вторник, 26 април 2022 г.

Моргата в Бургас препълнена с трупове на бежанци, лекарите със спешен апел към властите

 

Отделението по съдебна медицина ще преустанови работа заради невъзможността да се извършват аутопсии - помещенията преливат от трупове на бежанци. Обстановката е критична, алармират колеги на съдебните лекари, пише Флагман.

Особено по Великденските празници са били запълнени всички камери и хладилната стая - заради постоянно пристигащата трупна линейка и със случаи от инциденти. 

Само в събота имаше четири нещастни случая, а серията продължи и в неделя. Отделно от това снощи с конвой на 4 РУ-Бургас са докарани нови три трупа на бежанци, открити премръзнали край Средец.

Така само бегълците от Близкия изток и Африка стават 8. Едновременно с това имаме вече и двама починали украинци от естествена смърт. Ако Окръжна и Апелативна прокуратури в Бургас не реагират адекватно и не ускорят издаването на постановления за служебни погребения на телата, от утре съдебният лекар Галина Милева ще преустанови работа.


Снощи д-р Милева е поискала съдействие от директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Днес се очаква тя да се срещне с апелативния прокурор Любомир Петров, както и с областния управител Стойко Танков.

Заети са всичките места в двете камери, а в хладилната стая, която е с капацитет до 15 тела, вече са над 25. 

Проблемът е, че Прокуратурата изчаква да се идентифицират хора без документи за самоличност, от които се взема и ДНК за анализ, а не се има предвид, че няма как да бъде сравняван произходът.


Ще става още по-сложно и с украинските граждани, които си отиват от естествена смърт у нас, а няма как да бъдат върнати в родината. Решението на властите не търпи отлагане. Температурата на атмосферния въздух се покачва, а оборудването не може да издържи на това натоварване.

Новините от днес и със задна дата