събота, 30 април 2022 г.

Асен Василев: В София се събира координационен съвет на ЕС за газа, очаквам поевтиняване

 Асен Василев 

Няма да има скок от 35% на цената на газа от май. Може и намаление да има. Бяхме подготвени. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария. На 5 май се събира в София координационен съвет с представители от ЕС. 

Ще се изготви стратегия за договарянето на цената на руския газ, която може да е по-ниска. ЕК прави група, за да се види не само ние как да си вземем, а как газът да стига до ЕС. Това ще стане с общ европейски договор. Това обяви вицепремиерът Асен Василев пред Нова тв.

"Похарчихме 3 млрд. лева за тръбата "Турски поток", но няма нито едно отклонение към български град. Защо? Питам", добави още вицепремиерът.

"Ако отидем на пазарни цени, каквито са на борсата в Холандия, увеличението ще около 10%", добави Василев и поясни, че основен фактор за поевтиняването на цената газа ще е старта на получаване на азерски газ.


"Ние си направихме плащането от 50 млн. долара в "Газпромбанк", но бе върнато. Това е истината", каза още вицепремиерът.

"Вече 12 години разширението на газохранилището в "Чирен" се стопира. И сега ома обжалване от отделни фирми и това спъва работата", каза още Асен Василев.

Новините от днес и със задна дата