сряда, 20 април 2022 г.

Дейли Мейл: Кост в гърлото на Путин - защо руските войски все още не са превзели Мариупол

  

Те обещават да се бият до последния човек. В напълно обсадения и бомбардиран Мариупол отделни части на 36-а бригада на морската пехота, 56-а моторизирана бригада, 10-а планинска щурмова бригада и полкът "Азов" продължават отчаяната си съпротива.

Руският президент Владимир Путин се стреми да превземе града преди 9 май, за да демонстрира "победата" на своя народ, но това все не му се удава, пише "Дейли мейл". Наскоро бойци от 36-а бригада успяха да проникнат в района, където е разположен полк "Азов", и да укрепят отбраната в този район. Ситуацията в Мариупол непрекъснато се влошава, като врагът стеснява пръстена на обкръжение. Но украинските войници отказват да се предадат, съобщава британското издание.

Различни видеоклипове, публикувани от защитниците на Мариупол в социалните мрежи, показват тежките условия, при които им се налага да се сражават. Те са ранени, уморени, изтощени, но отхвърлят идеята да спрат борбата си срещу противника.

Русия всеки ден твърди, че Мариупол е превзет или почти превзет. Той е важен стратегически град в плановете на руския президент и на висшето военно ръководство на Русия. Превземането на града ще осигури сухопътен коридор от Русия към Крим. Ето защо за разгрома на украинските сили тук е използвана много жива сила - до 15 000 войници.

Освен че обграждат града, руските сили не спират да го бомбардират и обстрелват. Отбелязва се, че около 90% от сградите в града вече са разрушени или са видимо повредени. По улиците има трупове на жители, изгоряла военна техника и коли на цивилни граждани.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отбелязва, че в резултат на масовия обстрел на града може да са загинали до 21 000 мирни граждани. В същото време, според него, руските войски се занимават с много странна дейност - изкопават телата на хората, заровени по улиците в близост до домовете им, и ги изгарят в мобилни крематориуми.

Както се отбелязва, това може да се дължи на опита да се скрият от световната преса масовите убийства в града. Защото ужасите, които се разкриха пред света след деокупацията на Буча, накърниха сериозно имиджа на руската армия и на Русия като цяло.

Местните жители, които са успели да се евакуират от града, описват трудностите, които са преживели - постоянни обстрели, липса на храна и вода и студ в убежищата. В Мариупол остават около 100 000 цивилни, въпреки че преди началото на мащабната война там са живели до 450 000 души.

За войниците на ВСУ в блокирания град първоначално всички необходими неща са били доставяни с хеликоптери. И украинските сили, по-специално полкът "Азов", постигат сериозни бойни успехи. Например елиминирането на генерал-майор Олег Митяев, 47-годишен, командир на страховитата 150-а мотострелкова дивизия на Руската федерация.

Въпреки това украинските защитници нямали резервни варианти, ротации и способността им да задържат позициите си се намалил. Едва на 24 март руските войски успяват да достигнат покрайнините на града. След това те предприемат тактиката да завземат територия улица по улица, сграда по сграда, пише "Дейли Мейл".

Конфронтацията продължава повече от 50 дни. Украинците показват чудеса от храброст, ловкост, мотивация и военна съобразителност в битки с много по-силен враг.

Към днешна дата се смята, че част от градското пристанище се държи от остатъците на 56-а мотострелкова бригада и 10-а планинска щурмова бригада, металургичният комбинат "Илич" - от силите на "Азов", а металургичният комбинат "Азовстал" е крепост на 36-а бригада на морската пехота. Експертите смятат, че в момента в Мариупол има между 3000 и 4000 украински защитници, уточнява британското издание.

След като частите на 36-та бригада се събраха с бойците от полка "Азов", беше публикувано съвместно видео на командира на полка "Азов" подполковник Денис Прокопенко и командира на морската пехота майор Сергей Волински.

И двамата заявиха, че няма да спрат да се бият и да се предадат, а са избрали пътя на воините.

"Слава на Украйна! Ще продължим да изпълняваме бойни задачи. Моралът ни е силен. Ние знаем какво правим и защо сме тук. Ще направим всичко, което е необходимо, за да изпълним успешно бойната си мисия", казва Волински.

Прокопенко нарича морските пехотинци, които са се промъкнали до "Азов", "истински мъже, избрали пътя на войната".

Засега украинските войници продължават да се сражават, като отблъскват огромни вражески сили от други направления. За защитата на Мариупол обаче е важен и друг аспект. Путин трябва да представи на народа си поне някаква победа преди 9 май, пише "Дейли Мейл".

След като се провали в североизточната част на Украйна, в Киев и Харков, руските сили се концентрират върху превземането на Мариупол. Превземането на града и унищожаването на полка "Азов", може да се приеме за тази необходима "победа".

Но първо трябва да бъдат победени героично защитаващите се украински сили, които са готови да се борят докрай, завършва британското издание.

Новините от днес и със задна дата