сряда, 20 април 2022 г.

Социоложка каза кога ГЕРБ се връща на власт и коя партия ще срине коалицията

  

"Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително отношение и 39% отрицателно отношение. Сега наблюдаваме много голяма разлика. Тя е голяма, защото за много кратък период от време имаме тотална смяна в данните.

В момента 58% имат негативно отношение, а 27% позитивно." Това каза в интервю за БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".  

В бъдеще правителството по-скоро ще губи, отколкото ще печели, смята Славкова.

"Защото не виждам много полезни ходове, с които да се изяви на фона на тези кризи, така че обществото да върне доверието си към този кабинет."

"Обществото вече чувства социално напрежение, защото в последните години живеехме по-нормално. Сега, с всички събития, които се случват, всичко се увеличава непрекъснато – това социално напрежение няма да стихне с каквито и да било икономически мерки за някакъв период. Свикнахме да живеем малко по-добре и сега това идва малко шоково за всеки", прогнозира Евелина Славкова.

"52% от обществото не смята, че това правителство ще изкара пълен мандат. Те не вярват, че тази коалиция ще успее. Тя не изглежда монолитно в очите на хората", коментира социологът.

"Италианско семейство – да, но това е управление на една държава и не могат да се аргументират с такъв тип емоции. Хората го виждат, усещат,  очакванията на хората – в един момент някоя от политическите партии (най-видна на първи план, но не и сигурно, е ИТН) да излезе от коалицията."

Казусът за Северна Македония може да бъде препъникамък, посочи Евелина Славкова.

Според нея опозицията в момента печели от това да няма избори.

"Действията на тази коалиция, това, че не се справят с кризи, учат се в движение и т.н. – това реабилитира ГЕРБ и може да се създаде ситуация, в която те да бъдат приемливи."

Електоратът на БСП е разделен 50:50 в отношението си към правителството, отбеляза друг маркер в изследването на "Тренд" Евелина Славкова.

"Извън ПП самите електорати на коалиционните партньори не реагират съвсем положително по отношение на оценката за работа на това правителство. В един момент някоя от тези политически формации просто ще каже – ние губим, ще спечелим по-скоро политически дивиденти, ако излезем от коалицията, отколкото ако продължим да я крепим."

Растежът на "Възраждане" не е за пренебрегване, подчерта Евелина Славкова. По думите ѝ ръст идва от т.нар. периферни електорати, които търсят за кого да гласуват или от негласуващите, които търсят нещо, което би ги провокирало.

"Моята прогноза е, че "Възраждане" ще продължи да расте и може да измести част от политическите формации, които са в момента в управлението. Тя измества ИТН и ДБ, може да измести дори и БСП, защото са много близки в момента, сходни като резултати. Можем да се окажем в ситуация на предсрочни избори, в която "Възраждане" може да бъде четвърта или дори трета политическа сила. Това много сериозно ще пренареди политическата конфигурация."

За политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев тя коментира, че те "не делят точно един електорат, но имат сходни позиции по определени теми" и "могат да влязат в битка", която да постави "Възраждане" в по-неблагоприятна позиция.

Новините от днес и със задна дата