петък, 22 април 2022 г.

ООН обвини Русия в геноцид

 Memes about Ukraine and Russia: Reckoning with the war meme in wartime - Vox 

ООН обвини Русия в действия в Украйна, които са - цитирам - "равнозначни на военни престъпления". Това обяви върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от "Ройтерс" и БНР.

"Руските въоръжени сили безразборно са обстрелвали и бомбардирали населени места, убивайки цивилни граждани и разрушавайки болници, училища и друга гражданска инфраструктура", подчерта Бачелет.

Наблюдателите на организацията са потвърдили над 5200 цивилни жертви от началото на войната, като почти всички са в територии под контрола на украинското правителство. Едва 8 процента са в района на сепаратистките републики в Донбас. 

Украина. Война в Донбассе

Правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" обаче съобщи, че е събрала доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в киевското предградие Буча.

Според доклад на организацията, нейни служители са документирали масови екзекуции, безразборна стрелба по цивилни, отвличания, изтезания, изнасилвания на малки деца, момичета и жени, както и използването на мини.

"Почти всеки ъгъл на Буча е местопрестъпление и се усеща сякаш смъртта е навсякъде", казва Ричард Уиър. Доказателствата сочат, че изтеглените руски сили, окупирали Буча, "пренебрегват живота на цивилните и най-основните принципи на военното право".

 3003 военных преступления, 139 убитых детей: зверства оккупантов в Украине  — УСИ Online

Новините от днес и със задна дата