петък, 22 април 2022 г.

Край на евтините чадъри и шезлонги на плажа, цените отново скачат

  

С приключването на пандемичната обстановка приключват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обявиха от Министерството на туризма, цитирани от Нова телевизия.

Те обещаха контролът от страна на ведомството му да е засилен. В концесионните договори били посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. Те варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. Най-високи очаквано са цените на големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец.

"Всяка година концесионната такса и наемната цена се индексира спрямо инфлацията. Тази година инфлацията е жестока и ние очакваме в пъти по-голямо увеличение от предни години на концесионните такси. В същото време и заплатите се вдигнаха, а при нас за разлика от другите браншове, не можем да намалим персонала или да го увеличим спрямо работата. Ние сме задължени по договор за дейности, като обезопасяване и почистване на плажа, хората да бъдат наети от 1-ви юни до 30 септември", заяви Николай Димитров - концесионер на плаж Крайморие.

Най-често срещаните цени за шезлонг са от 6 до 12 лева, а за чадър от 8 до 15 лева. На някои места комплект на сянка с два шезлонга, минерална вода и меки шалтета може да достигне до 20-25 лева, дори 40 за по луксозните пространства пред определени плажни барове. За много от жителите на черноморските населени места цените са високи. Недоволство е възможно да има и заради платените паркинги край плажовете, които се плащат отделно и още оскъпяват разходката до морето. А за украинските бежанци, които към този момент нямат доходи плажуването би било цяло предизвикателство.

"У нас на Азовско море, ако решиш да отдъхнеш, зависи от хотела, в който ще почиваме. Може би струва около 60 гривни, което е около 5 български лева. У нас, ако е градски плаж, чадърът струва 50 гривни, а ако е с шезлонг още 100. 150 гривни са може би 5 евро", заяви Влада.

Концесионерите са категорични, че чадърите и шезлонгите са част от основния им доход за заплати и концесионни такси.

"Основният приход при нас са шезлонги и чадъри, които като не се дават, то сме обречени на загуба на 100%. Спасителите искат повече пари, заплатите им ще бъдат сигурно с 20-30% по-високи, защото няма хора, трудно е", посочи Георги Мавров - концесионер на плаж Черноморец.

Връща се и старото отстояние на плажните аксесоари преди наложените Covid мерки. А повечето концесионери продължават да дезинфекцират шалтетатата и шезлонгите за сигурността на гостите си.

"Отстоянията ще бъдат такиваq каквито бяха преди 2019 година. Нека хората да са спокойни, абсолютно са достатъчни тези отстояния, защото реално погледнато от шезлонг до шезлонг има 2 метра и половина", обясни още концесионерът на плаж Крайморие. 

Според стопаните на черноморски плажове, битката за сянка ще продължи и през този сезон.

"Когато бяха намалени цените, те се подиграваха с нас, хвърляха ни някакви метални монетки и се подиграваха. Сутрин, аз отивам на работа в 7 часа, а те хавлиите са им там преди 7 ч.", подчерта Мавров.

Безплатно остава ползването на чадър и шезлонг на басейните, но само за тези, които почиват в хотелския комплекс към него. "Пречиствателните станции си свършиха работата, морето е кристално чисто. Що се отнася до басейните, при нас шезлонгите са без пари. На плажа не зная какво става, но последните две години нямаше проблеми", отбеляза хотелиерът Веселин Налбантов.

А иначе поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и плажните заведения, предлагащи цаца и бира.

Новините от днес и със задна дата