понеделник, 18 април 2022 г.

Външният министър на Украйна пристигна в България, ще се срещне с Радев, Петков и Генчовска

  

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е пристигнал в България минути преди 22 ч. в понеделник, съобщи Bulgaria ON AIR, позовавайки се на информация от свои източници.

Той е прекосил границата с автомобил и пътува към София.

Информацията, че украинският министър на външните работи е в България беше потвърдена прд БТА и NOVA от Министерския съвет. Той ще разговаря с министър-председателя Кирил Петков на 19 април, вторник, като все още не се уточнява часът на срещата.  

Според медийни публикации, освен с премиера, Кулеба ще се срещне и с президента Румен Радев, с министъра на външните работи Теодора Генчовска и с други членове на кабинета, както и с представители на политическите партии от парламента.

Очаква се украинският външен министър да благодари на България, че е приела бежанци, може да се повдигне въпроса за военна подкрепа за Киев.

Зеленски се чу с Петков по телефона, обсъдили проблемите с корабоплаването в Черно море

Украинският президент Володимир Зеленски е провел телефонен разговор с българския премиер Кирил Петков. Двамата са обсъдили проблемите с корабоплаването в Черно море.

Това стана ясно от публикация на Зеленски в Twitter.

Украинският президент е благодарил за подкрепата на България към Украйна, по-специално за присъединяването на страната към Европейския съюз, както и за силната българска позиция по отношение на антируските санкции.

Това е третият разговор между двамата, за който става ясно официално в рамките на месец.

Новините от днес и със задна дата