вторник, 19 април 2022 г.

Жозеп Борел: ЕС осъжда незаконно бомбардиране на цивилни от руските въоръжени сили в Украйна

  

Европейският съюз осъди днес безразборните и незаконни ракетни удари и бомбардировки срещу цивилни, извършени от Русия в Украйна, предаде БТА.

"ЕС осъжда продължаващото безразборно и незаконно бомбардиране на цивилни и цивилна инфраструктура от руските въоръжени сили. Не може да има безнаказаност за военни престъпления", заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в изявление, публикувано в Брюксел след ударите срещу град Лвов в Западна Украйна.

Лвов беше поразен днес от пет "мощни" руски удара, при които, според украинските власти, са загинали седем и са били ранени осем души. Градът се намира близо до полската граница и се превърна в убежище за вътрешно разселените хора, както и за няколко западни посолства, припомня АФП.
"Атаките срещу Лвов и други градове в Западна Украйна показват, че никоя част на страната не е пощадена от безразсъдния щурм на Кремъл", подчерта Борел.

"Големи градове, включително Харков, продължават да са подложени на безразборни атаки, които унищожават живота на още мирни граждани и разрушават цивилната инфраструктура", отбеляза той.

"ЕС отдава почит на силата, смелостта и съпротивата на украинския народ пред руската агресия и застава до него в дух на непоклатима солидарност, като подкрепя доставянето на военна техника. Русия трябва незабавно и безусловно да прекрати бойните действия и да изтегли всичките си сили и военно оборудване от Украйна“, допълни Борел.

Новините от днес и със задна дата