сряда, 13 април 2022 г.

14 български моряци са евакуирани от кораба "Царевна" в Мариупол

  

                                       Снимка: Maritime.bg

 Част от българските моряци на кораба "Царевна" в Мариупол се връщат в България, съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Четиринадесет български граждани и един украински, възпитаник на българското Военноморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол. Предстои групата да се придвижи до Донецк, след което и до България, стана ясно от думите на министър-председателя.

"Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени в безопасност", каза още той.

Петков посочи, че това е много добра новина и поздрави всички, които са участвали в организацията и координацията на акцията. 

"Другата част от екипажа - 3-ма българи и 2-ма украински граждани, включително и капитанът на кораба, са останали по свое желание", поясни премиерът и добави: "Ще ви уведомим кога тези хора ще бъдат в България".

Двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, бяха блокирани повече от месец на украински пристанища. Единият ("Рожен") се намира близо до Одеса, а другият ("Царевна") - в пристанището на Мариупол.

Преди седмица Кирил Петков обяви, че правителството е в постоянен контакт с екипажите.

На 10 април Народната милиция на Донецката народна република, цитирана от РИА Новости и ТАСС, разпространиха фалшивата информация, цитирана и от пропутински медии в България, че украинските националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол. Според съобщението един от тях е българският кораб "Царевна".

Собственикът на кораба, както и МВнР, опровергаха тази информация още в същия ден.

Новините от днес и със задна дата