понеделник, 28 март 2022 г.

Истината за "нацистите" и батальона "Азов"

 Крайнодесният батальон "Азов" се превръща в партия - News.bg

Украйна ги наричат герои от войната, в Русия – неонацисти, т. нар. батальон "Азов" е в центъра на пропагандната война между Киев и Москва и основна цел в руската кампания за "денацификация", пище vesti.bg.

Известен по-рано като батальон, а сега полк "Азов", често е обект на нападки в проруски публикации в социалните медии, включително от руските посолства в Париж, Лондон и други европейски столици.

Понастоящем полкът е разположен в южния пристанищен град Мариупол, който е арена на най-тежките боеве във войната в Украйна, обсаден и методично разрушаван от руската армия, но отказващ да се предаде.

Руският външен министър Сергей Лавров използва полка, за да оправдае бомбардировката на родилно отделение в Мариупол, като заяви, че войниците от "Азов" "и други радикали" се криели в сградата.

Батальонът е създаден през 2014 г. като паравоенна милиция от крайно десни активисти, сред които чужденци и хора с неонацистки възгледи. Те са националисти, мразят Русия, но също така и Европейския съюз, НАТО, гейовете, евреите и чернокожите.

Първите членове на батальона, предимно доброволци, носят отличителни знаци, като например така наречената "Wolfsangel" (вълча кука), които напомнят символите, използвани от частите на СС в Нацистка Германия. "Азов" активно участва в сраженията в Донбас през 2014 г. и 2015 г.

Тогава в региона са извършени редица престъпления срещу цивилното население, част от които от членове на батальона. И Русия и Украйна са прави, когато наричат тези войници престъпници или герои.

През тези две години в Донбас са убити съответно 2 084 и 954 цивилни граждани по данни на ООН. За сравнение от 2016 г. до 2021 г. включително, цивилните жертви на конфликта са общо около 355. Съотношението на убитите е приблизително 80% в сепаратистките територии и 20% в Украйна.

Същевременно украинските въоръжени сили дават 4 619 убити в конфликта в Донбас. Повечето от тях загиват през 2014 г. и 2015 г., и мнозинството са членове на паравоенни формирования като батальон "Азов".

Причината е, че през първите две години от конфликта командната структура на украинската армия е разбита отвътре от руското разузнаване. Така доброволните милиции, дори с крайни възгледи и съставени от членове на престъпни силови групировки, се превръщат в основните защитници на независимостта на Украйна.

По-късно нещата се променят. Докато някои от бойците са обявени за герои, други се озовават в затвора заради участието си в организирани престъпни групи. Това се случва и с батальон "Азов". Повечето от първоначалните му членове загиват в бой или са изключени от структурата му. Батальонът е преобразуван в полк, който е включен в състава на Националната гвардия на Украйна, под командването на украинското Министерство на вътрешните работи.

"През 2014 г. този батальон наистина имаше крайно десен произход, това бяха крайно десни расисти, които основаха батальона", посочва пред АФП Андреас Умланд от Стокхолмския център за източноевропейски изследвания.

Но оттогава батальонът е "деидеологизиран" и е станал редовна бойна единица, подчертава Умланд.

"Сега новобранците се присъединяват към полк "Азов" не заради идеология, а защото той има репутацията на особено силна бойна единица", пояснява Умланд.

Осем години след основаването му "Азов" отново се сражава за Мариупол. Руският президент Владимир Путин се надява, че това ще е първата голяма победа за Русия във войната в Украйна.

С нея трябва да се оправдаят твърденията за "денацификация", които са популярни в руската пропаганда и които определят украинския лидер Владимир Зеленски, който е евреин, като лидер на "банда от наркомани и неонацисти".

Руската пропагандна машина разчита на колективната памет на Русия за Втората световна война и общонародната съпротива срещу инвазията на Нацистка Германия.

"Термините "нацизъм" и "фашизъм" в руския контекст напомнят за абсолютното зло, с което не може да се сключват сделки", коментира Сергей Федюнин, политолог от Националния институт за източни езици и цивилизации във Франция. "Единствената възможност е да се борим с него и да го унищожим."

Руската пропаганда използва историята на украинските националисти, които се борят срещу Съветска Русия след 1945 г., и техния лидер Степан Бандера.

Полкът "Азов" участва в пропагандната война, като публикува победни изявления в Телеграм, които често са придружени от видеоклипове с горящи руски танкове и нарича руснаците "истинските фашисти".

Сега "Азов" функционира като други полкове, "но с по-добър пиар", смята Вячеслав Лихачов, анализатор в Центъра за човешки права "ЗМИНА" в Киев.

Героичната репутация привлича много потенциални новобранци, "така че те могат да изберат по-добрите", обяснява Лихачов.

Подразделението, наброява близо 3000 военнослужещи – около 900 активни, останалите резервисти. Символът му е останал без промяна и прилича на "вълча кука", но вече има различен смисъл.

"Тя вече няма конотацията на някакъв фашистки символ", категоричен е Умланд.

Като цяло ултранационалистическите политически сили в Украйна губят влиянието си от 2014 г. насам, отчита Анна Колин Лебедева от френския университет "Париж Нантер".

Бивши командири на "Азов", влязоха в политиката в Украйна, но крайнодясната им платформа така и не привлече избирателите.

След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари тази година някои от тях отново вдигнаха оръжие.

Един от основателите на "Азов", Андрий Билецки, бивш член на паравоенната организация "Патриот на Украйна", сега се е върнал в обсадения Мариупол, откъдето предава новини в Телеграм.

Цялата кариера на руския президент Владимир Путин е движена от кампании за дезинформация. Може би това се дължи на неговото обучение в прочутия съветски Комитет за държавна сигурност.

Тук обаче ще се спрем само на лъжите, свързани с войната срещу Украйна. Да започнем с последната от тях:

В Украйна няма наборни войници

Путин категорично обяви, че в Украйна няма наборни руски войници и не се планира да бъдат изпращани такива.

„Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни”, каза Путин.

Само че повечето пленени от украинската армия руски военнослужещи в първите дни на войната заявяваха, че са наборни, а не професионални войници. Освен това мнозинството от тях посочваха, че заповедите от преките им началници са били за провеждане на учения, а не за инвазия в Украйна. Те са нахлули в чужда държава, вярвайки, че това е поредната военна тренировка.

От една страна това показва колко малко е доверието на управляващите в Русия към собствения им народ и армия. От друга, Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди, че сред изпратените военни в Украйна има наборни войници, които отбиват задължителната си военна служба.

Естествено официално това е станало без знанието на Путин, който нареди на военната прокуратура да разследва как така наборници са се озовали в Украйна.

Украйна се управлява от нацисти

Оправдавайки „специалната операция” на украинска територия, Путин обяви, че страната се управлява от нацисти, поставени там от САЩ. „Ще се стреми към демилитаризация и денацификация на Украйна”, каза руският президент.

Тази лъжа е класически пример за дезинформация, тъй като в нея има и известна истина. През 2014 г. на протестите, които доведоха до демократичните промени в Украйна, подкрепени от САЩ, се развяваха знамената на три крайнодесни формации. Това бяха „Свобода”, „Националният корпус” и „Десен сектор”. И трите имат националистически и дори фашистки идеологии. Освен това са отявлено антируски.

През 2014 г. големи части от украинската армия просто се разпаднаха, тъй като много от офицерите бяха руснаци. Така Украйна беше принудена да даде оръжия на членовете на тези три формации и да ги използва като военна сила срещу неофициалната тогава руска инвазия в Донбас и Крим.

Много от загиналите над четири хиляди украински бойци в първата година от войната в Донбас не са войници, а членове на тези паравоенни формирования. Съответно и повечето цивилни жертви на конфликта са дадени в този период. Специално „Десен сектор” носи вината и за масовото убийство в Одеса на 46 проруски демонстранти през 2014 г.

Тогава това става с мълчаливото бездействие на местните власти и въпреки че целият инцидент е заснет, на виновните и до този момент не е потърсена съдебна отговорност. В по-късни интервюта длъжностни лица признават, че са си затворили очите за провокациите на проруските демонстранти, които застреляха двама души и за последвалия погром и масово убийство от страна на украинските националисти. Причината е бил страхът, че в Одеса могат да се повторят събитията от Донецк и Луганск, които с руска намеса и въоръжаване на сепаратистите от Русия, бяха откъснати от Украйна.

Твърдението че крайнодесните националисти управляват страната обаче е лъжа. Да оставим факта, че държавният глава на Украйна, Владимир Зеленски има еврейски произход и негови роднини са били екзекутирани в нацистките концлагери през Втората световна война.

На последните демократични парламентарни избори в Украйна, спечелени от партията на Зеленски „Слуга на народа”, съюзът на крайнодесните формации „Свобода” получи малко над 2% от гласовете и едно депутатско място. За сравнение проруската партия „Опозиционна платформа - За живот” вкара 43 депутати в украинския парламент. Освен това след краткия им възход през 2014 г. много от лидерите и членовете на националистическите формации бяха арестувани и съдени за различни престъпления – от организирани престъпни групи и грабежи, до рекет и корупция.

И така стигаме до следващата лъжа, а именно, че украинските власти провеждат:

Геноцид и етническо прочистване срещу населението на Донбас

Това, че след 2014 г. украинската държава води война с проруските сепаратисти в Донецк и Луганск е факт. Цивилни жертви има и от двете страни, повечето, в резултат на обстрелване с оръдия и минохвъргачки.

Ако обаче се изключат първите две години от конфликта, когато загиват близо три хиляди мирни граждани, цивилните жертви са малко. От 2016 г. до 2021 г., тоест за петгодишен период, по данни на ООН те са общо 355. Убийството на всеки един от тях е трагедия и е ужасно, но те например са много по-малко от загиналите в автомобилни произшествия от двете страни на неофициалната граница.

Тоест твърдението на Путин, че се налага демилитаризация на Украйна заради „геноцида срещу милионите живеещи там хора, които се надяват само на Русия” е безспорна лъжа. Още повече, че е неизбежно украинските власти да се откажат от защитата от сепаратистите на украинското население в Донбас, което процентно надхвърля многократно руската и други етноси и представлява около 70% от местното население.

 

Новините от днес и със задна дата