петък, 18 март 2022 г.

Адвокат Менков: Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов, но няма нищо общо с Европейската прокуратура

 Адвокат Менков: Борисов е задържан по сигнал за изнудване - Новини от Бургас

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста на Главна дирекция "Национална полиция". Около 1.30 ч. тази нощ адвокатът му Менко Менков заяви пред журналисти, че бившият премиер е задържан по сигнал за изнудване, а Европейската прокуратура не участва в акцията.

"Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор", обясни юристът, който беше в сградата на ГДНП, където бе отведен снощи Борисов.

Менко Менков каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец". Адвокатът уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

"Изобщо не участва никаква Европрокуратура в това разследване, изобщо не се твърди за никакви евросредства", заяви Менков.

Той уточи, че преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата. По думите му първото действие по разследването е било разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел вчера и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

"Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването", каза Менков.

Той информира, че  бившият министър на финансите Владислав Горанов също е задържан, както и Севдалина Арнаудова. 

За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, разказа той за обстановката в ГДНП. Утре ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел, посочи Менков .

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, снощи се събраха активисти и симпатизанти на ГЕРБ и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ. От МВР съобщиха, че Бойко Борисов е задържан и че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

От партията на Борисов организират протест от 9.00 ч. сутринта пред Министерския съвет с искане за оставка на правителството.

Новините от днес и със задна дата