неделя, 6 март 2022 г.

Кремъл продължава с ултиматумите: Предупреди страните, които са съседни на Украйна, да не приемат бойни самолети на Киев

  

Кремъл предупреди днес страните, които са съседни на Украйна, да не приемат бойни самолети на Киев, които после ще бъдат използвани срещу силите на Москва и обвини Румъния, че е разрешила подобни кацания, предаде Франс прес.

"На практика цялата авиация на режима на Киев, годна за участие в боеве, беше унищожена. Но ние знаем от сигурни източници, че украински машини, са излетели към Румъния и други съседни страни", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Използването на мрежата от летища в тези страни за база за украински военни самолети и за тяхното последващо използване срещу руските въоръжени сили би могло да бъде смятано като намеса на тези страни във въоръжен конфликт", предупреди говорителят.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че затваряне на украинското въздушно пространство може да предизвика световна война, предаде Асошиейтед прес.

Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно призовава страните от НАТО да спрат руското нападение срещу страната му чрез налагането над Украйна на зона, забранена за полети. Западните лидери отказват от опасения, че това може да разпали по-голяма война в Европа. Изпращане на изтребители над Украйна може "в сегашната обстановка" да бъде възприето като "влизане на НАТО във войната и затова крие риск да запали Трета световна война", каза Мишел в интервю за френското обществено радио "Франс Ентер".

Мишел отрече икономическите санкции срещу Русия да представляват "война на ЕС или НАТО срещу" тази страна. Руският президент Владимир Путин сравни вчера икономическите наказателни мерки на Запада заради нахлуването му в Украйна с "обявяване на война" на Москва. Мишел каза, че европейските и американските съюзници са наложили санкциите, "за да поставят режима (в Русия) под натиск и да пострада той", а не хората.

САЩ работят активно за постигане на споразумение с Полша за изпращане на военни самолети на Украйна. Това заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън по време на визита в Кишинев, предадоха световните агенции.

"Не е възможно засега да говоря за график, но мога просто да кажа, че разглеждаме този въпрос по един много, много активен начин", посочи Блинкън. Той поясни, че САЩ обмислят да изпратят самолети на Полша, ако Варшава реши да прати изтребители в Украйна, предаде Ройтерс.

Днес говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер заяви, че полските власти засега не са взимали никакви решения за предаване на военни самолети на Украйна. Той допълни, че се води дискусия относно спектъра на действия на НАТО, но пак подчерта, че никакви решения не са взети на този етап.

По-рано днес в. "Уолстрийт джърнъл" написа, че Полша може да предостави на Украйна изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25, като в замяна получи от САЩ изтребители Ф-16. Но по въпроса все още се водели разговори между САЩ и техните партньори в НАТО.

Украинските агенции "Укринформ" и УНИАН пък цитират интервю на Блинкън за програма "Face the Nation" на телевизия Си Би Ес Нюз по темата. Той казва, че членовете на НАТО, в частност Полша, са получили зелена светлина за изпращането на изтребители в Украйна. На въпрос дали правителството на Полша, която е член на НАТО, ще може да изпрати свои изтребители в Украйна, Блинкън отговаря: "Това получи зелена светлина". 

После той обяснява, че САЩ от своя страна ще укрепят собствените отбранителни способности на Полша. И допълва, че сега с "нашите полски приятели се обсъжда какво може да бъде направено, така че да бъдат удовлетворени техните потребности, ако те действително решат да дадат тези изтребители на украинците".

Новините от днес и със задна дата