сряда, 2 март 2022 г.

"Путин няма представа какво се задава": Байдън се отклони от сценария "За състоянието на Съюза" / видео

 Джо Байдън пред Конгреса: Владимир Путин няма представа какво се задава -  US - Новини Бг

Събитията в Украйна принудиха президента на САЩ Джо Байдън да се отклони от традиционния сценарий на годишната реч пред Конгреса "За състоянието на Съюза".

"Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ. Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия.

В залата присъстваше и посланикът на Украйна Оксана Маркарова. Тя стоеше редом до Първата дама Джил Байдън. 

В този момент президентът се отклони от подготвения текст и каза по адрес на руския президент Владимир Путин: "Той няма представа какво се задава". "Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна. Сега Путин е повече от всякога изолиран от света", заяви Байдън.

По отношение на конфликта 46-ият президент обяви още, че САЩ се присъединява към държавите, които закриват въздушното си пространство за самолети на руски авиокомпании и посочи за успех това, че руската фондова борса е загубила 40% от пазарната си капитализация в резултат на санкциите от последните дни и седмици. По отношение на въоръжената съпротива Джо Байдън потвърди, че не възнамерява американски войници да участват в конфликта, а прехвърлянето на войска в Европа обоснова със "защита на НАТО", а не участие в украинския конфликт.

Речта на Байдън не мина и някой от обичайните за президента говорни гафове, като във вълнението си той обърка украинския с иранския народ:

"Путин може да обкръжи Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата и душите на иранците"

По въпроса за борбата с инфлацията в САЩ той отбеляза, че има две възможности. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. По думите му другата възможност е по-добра и тя е да бъдат намалени разходите за живот на хората, а не доходите им, като в страната се произвеждат повече автомобили и полупроводници и бъде изградена още инфраструктура и въведени иновации.

"Ние говорихме за седмици на инфраструктурата. Ние ще имаме десетилетие на инфраструктурата", предрече той. По думите му в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии навсякъде. Според президента предстои изграждането на национална мрежа от 500 хиляди станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени "отровните оловни тръби" на водопроводите и ще бъде осигурен на достъпна цена високоскоростен интернет "за всеки американец в град, предградие, село и племенна общност".

 

 

Новините от днес и със задна дата