вторник, 15 март 2022 г.

Четири изключително ценни черни лешояди са отровени край Котел

  

Четири от нашите безценни черни лешояди са отровени край с.Тича, община Котел, съобщиха от "Зелени Балкани". Сред тях е и любимецът им Мичев - Боев - първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга.

От организацията разказват, че днес, след получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колегите им от Фонда за дивата флора и фауна са открили в района на с. Тича телата на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно кучетата са били отровени и изхвърлени, а лешоядите са ги намерили и са се отровили по хранителната верига, предполагат природозащитниците.

Районното управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура - Сливен, РИОСВ - Стара Загора, БАБХ - Сливен и Югоизточно държавно предприятие - Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции, информират от "Зелени Балкани" и благодарят за бързата реакция, както и за бързата реакция на дежурния от 112.

Те припомнят, че три от лешоядите са дарени от правителството на Екстремадура, Кралство Испания, с идеята за възстановяване на българската популация. М5 - с име Враца, пристига от Испания през 2019 г. и е освободен в природен парк "Врачански Балкан" през 2020 г. Х1 - Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен е в природен парк "Сините камъни" през 2021 г., а L1 - Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. и е освободен в ПП "Сините камъни" през 2021 г. А четвъртият е BE1 или Мичев - Боев, излюпен на 19 май 2021 г. на територията на Котленската планина и наричан от природозащитниците "нашето дете", чакано 30 години.

Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида, предупреждават от "Зелени Балкани". Оттам припомнят, че черният лешояд е консервационно значим вид, поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), от 2002 г.

Видът е включен в Червената книга на България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

Новините от днес и със задна дата