вторник, 22 март 2022 г.

България се обяви против налагане на ограничения за вноса на енергийни ресурси от Русия

 

Външните министри на Европейския съюз не стигнаха до единна позиция на срещата си в понеделник, 21 март, дали и как да наложат санкции на доходоносния енергиен сектор на Русия заради нахлуването й в Украйна. Германия например аргументира защо е против, като каза, че ЕС е твърде зависим от руския петрол, за да обяви ембарго.

България също се обяви против налагане на ограничения за вноса на енергийни ресурси от Русия.

ЕС и съюзниците вече наложиха сериозни мерки срещу Русия, включително замразяване на активите на нейната централна банка, обсъжда се забрана за акостиране на руски кораби на европейски пристанища, изключване от системата SWIFT на всички руски банки - засега някои са "пощадени" и то именно тези, които обслужват търговията с енергийни суровини (Сбербанк и Газпромбанк). 

По налагането на допълнителни санкции сякаш няма разногласия, но взимането на решение за търговско ембарго върху петрола, газа и въглищата разцепи ЕС.

Какви са фактите

ЕС е силно зависим от Русия за своите енергийни доставки. Повече от 1/3 от енергията в ЕС се генерира от петролни продукти, а друга 1/5 се генерира от природен газ. Твърдите изкопаеми горива, като въглищата, представляват 12,7% от енергийния микс на ЕС.

Москва осигурява повече от 40% от вноса на природен газ в ЕС, 26,9% от вноса на суров петрол и 46,7% от вноса на твърдо гориво като въглища.

Според тракер на Центъра за изследване на енергията и чистотата на въздуха (Centre for Research on Energy and Clean Air - CREA), независима изследователска организация, ЕС е платил повече от 16,8 милиарда евро за руски изкопаеми горива от началото на инвазията в Украйна, съобщи Евронюз (Euronews).

Какви са разногласията 

Докато балтийските страни настояват за петролно ембарго, Германия и Италия, които зависят от руския газ, отблъскват такова искане заради и без това високите цени на енергията.

Евентуални санкции върху въглищата пък са червена линия за страни като Германия, Полша и Дания. За Холандия недосегаем е петролът, отбеляза Ройтерс (Reuters).

"Защо Европа трябва да дава на Путин повече време, за да печели повече пари от петрола и газа? Повече време за използване на европейските пристанища? Повече време за използване на несанкционирани руски банки в Европа? Време е да го изключите от контакта", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в Туитър.

Дипломат от ЕС отбеляза надеждите на някои в ЕС, че до юни Общността ще намери достатъчно алтернативни източници на енергия, за да обмисли сериозно петролно ембарго. За точни дати не се говори. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жоеп Борел каза на пресконференция, че въпреки разногласията ЕС ще "продължи да изолира Русия", а конкретни решения (вкл. за петролно ембарго) ще бъдат взети по-късно.

Германия и Холандия, както се очакваше, заявиха, че ЕС е зависим от руския нефт и газ и не може да прекъсне доставките в момента.

"Въпросът за петролното ембарго не е въпрос на това дали искаме или не го искаме, а въпрос на това колко зависим от петрола", каза пред репортери германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

"Германия внася много, но има и други държави-членки, които не могат да спрат вноса на петрол от днес за утре", каза тя. Бербок добави, че вместо това ЕС трябва да работи за намаляване на зависимостта си от Москва за покриване на своите енергийни потребности.

Въпреки енергийния преход към възобновяеми източници, Германия все още разчита в голяма степен на внос на нефт, газ и въглища. Повечето изкопаеми горива се внасят от Русия.

България на този етап не подкрепя санкции срещу Русия по отношение на вноса на петрол, заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Трябва да сме сигурни, че можем да запазим единството в тази дискусия, каза външният министър на Ирландия Симон Ковъни. "Но като се замислим, ЕС харчи около 260 милиона евро на ден само за закупуване на петрол от Русия и горе-долу толкова за газ всеки ден", каза той, цитиран от "Айриш Икзаминър" (Irish Examiner).

Дали позициите ще се променят, за да се стигне до някакво категорично решение, това ще покаже може би срещата на лидерите на ЕС по-късно тази седмица. Но дори на всички да им се иска да спрат кранчето на енергийните приходи за Русия, на този етап това изглежда невъзможно. 

Грешка ли е смесеният подход към санкциите

Смесеният подход на Запада към руския внос на енергия и по отношение на руските финанси е грешен, каза Симон Талиапиетра, старши сътрудник в Bruegel, пред Euronews.

"По-ниските обеми руски нефт, газ и въглища, доставени на пазара, както и очакването за потенциално по-строги бъдещи санкции увеличиха световните и особено европейските цени на все още доставяните руски горива до точката на свръхкомпенсиране на Русия за загубите досега от санкциите. Частично намаляването на обемите от Русия в краткосрочен план ще остане неефективно от гледна точка на намаляване на руските приходи", добави той.

Само незабавно глобално ембарго "би намалило драстично приходите на Путин", подчерта Талиапиетра, отбелязвайки обаче, че това "е малко вероятно да се случи, защото не всички страни, включително Китай, биха се включили".

Той призова ЕС да приложи "по-интелигентен подход". "Като се има предвид, че руските доставки на петрол и газ не могат лесно да бъдат продадени другаде, Европа може да обложи вноса на енергия от Путин, като същевременно поддържа потоците руски петрол и газ към потребителите.

Предупреждението на Москва

Руският вицепремиер Александър Новак заплаши в понеделник, че цените на петрола на световните пазари могат да достигнат 300 долара за барел, ако Западът спре да купува руско "черно злато", съобщи ТАСС, цитирана от Ройтерс. 

Според Новак засега е невъзможно Европа да се откаже от руския газ. "За в бъдеще могат да обявяват каквото си искат, но да се заместят сега руските петрол и газ просто не е възможно", каза вицепремиерът, който доскоро беше министър на енергетиката. "В краен случай ние ще пренасочим доставките към азиатските пазари, които растат по-бързо от световните. Това са добри пазари."

Вместо ембарго - енергиен план

вместо внезапно ембарго ЕС лансира енергиен план, който предвижда прекратяване на зависимостта от всички руски изкопаеми горива "много преди" 2030 г. В краткосрочен план газът трябва да се доставя от САЩ и Африка.

Допуска се, че на някои страни може да се наложи да използват повече въглища през следващите месеци (вероятно и години).

ЕС също така предлага масово увеличаване на възобновяемите енергийни източници, биогаза и водорода.

Новините от днес и със задна дата