сряда, 30 март 2022 г.

13,3% поскъпване на газа от 1 април, от май скача цената на парното и топлата вода

  

Цената на природния газ за април би била около 128 лева за мегаватчас, по данните към днешна дата, което представлява увеличение с 13,35 процента спрямо цената за март, прогнозираха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Изчисленията са направени на база днешните цени на международните борси, стана ясно на днешното открито заседание на КЕВР за обсъждането на цените.

Посочената цена не е окончателна. Тя ще бъде изчислена, след като бъдат получени актуалните данни, отнесени към утрешния ден, който е последният за месеца.

Със заявлението от 11 март "Булгаргаз" предложи цената на природния газ да бъде 179,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март в размер на 113,73 лева за мегаватчас, което означаваше, че предложеното от обществения доставчик на 11 март увеличение на природния газ от 1 април беше с 57,71 процента.

Заявлението, което е било подадено от "Булгаргаз" на 11 март, е отразявало данните към 10 март, когато цените на природния газ е била много висока, изтъкнаха от КЕВР. Оттогава цените са се понижили. Към днешна дата това поевтиняване на природния газ би се отразило на цената и по изчисления тя би била около 128 лева за мегаватчас.

"Смятам, че обявяването на прогнозата за промяна на цените на газа 20 дни по-рано, не е подходяща и затова ще предложа да бъде променен срока. Иначе в обществото и бизнеса се нагнетява напрежение, което е неоснователно", каза председателят на регулатора Станислав Тодоров. 

От 1 април ще започнем изчисляване на цените на парното и водата. Най-вероятно те ще бъдат променени от 1 май за топлофикациите, съобщи още той.

По думите му, цените на водата ще се променята за всяко едно ВиК в страната през различен период.

Тодоров не се ангажира с прогноза колко би се увеличила цената на парното и топлата вода.

Цената на тока няма да се увеличава от 1 април след отпадане на мораториума, а най-вероятно от 1 юли когато изтича регулаторния период.

Новините от днес и със задна дата