неделя, 27 февруари 2022 г.

Британски граждани се отправят към Украйна, за да се включат в битките срещу Русия

  

Британски граждани тръгват към Украйна, за да се включат в битката срещу руската армия. Това стана ясно от изявление пред BBC на министъра на външните работи на Великобритания Лиз Тръс, която заяви, че ги подкрепя.

Описвайки войната като борба за свобода и демокрация в Европа, Тръс каза, че подкрепя хората, които решават да заминат за зоната на конфликта, за да се противопоставят на руските войски.

"Народът на Украйна се бори за свобода и демокрация, не само в Украйна, но и в цяла Европа, защото това е предизвикателството, което отправя президентът Путин. И абсолютно, ако хората искат да подкрепят тази борба, аз бих ги подкрепила в това", заяви Тръс пред ВВС.

Помолена да уточни дали това означава пристигащите в Украйна британски граждани да използват оръжие, тя отговори: "Абсолютно, ако искат да направят това."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде международен легион, който да приема чуждестранни бойци. Неговият посланик в Лондон заяви, че посолството му е "бомбардирано" от хора, които искат да се присъединят към борбата. "Няма да повярвате. Това не са само украинци. Всички, от всички нации, просто питат" как могат да се включат, каза Вадим Пристайко пред Би Би Си.

Британското правителство е критикувано, че не е облекчило визовите изисквания за украинските бежанци, бягащи от конфликта, както направиха други страни, включително Ирландия. Кевин Фостър, младши министър по имиграцията, съобщи в събота в Туитър, че украинците могат да кандидатстват за виза за сезонни работници, с което намекна, че те ще бъдат добре дошли в страната, ако са готови да берат плодове, посочва "Политико".

Запитана за този туит в неделя, Тръс заяви: "Смятам, че този туит е изтрит. Работим върху това какво още можем да направим, за да подкрепим бежанците, идващи от Украйна, като работим с нашите европейски съюзници."

В интервю за в. "Сънди Таймс" Тръс заяви, че британското правителство ще затегне санкциите срещу руските олигарси с активи в Лондон.

"Трябва да направим така, че да е дълбоко болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над сто руски милиардери..."

Новините от днес и със задна дата