неделя, 27 февруари 2022 г.

Белият дом отговори на Путин за поставянето на руските стратегически ядрени сили в бойна готовност

  

Белият дом заяви, че НАТО не представлява заплаха за Руската федерация, съобщава Reuters.

Според американските власти заповедта на руския президент Владимир Путин за привеждане на силите за сдържане в режим на специална бойна готовност е част от подхода, който се състои в „създаване на несъществуващи заплахи за страната, за да се оправдае агресията“.

"Русия никога не е била под заплаха от НАТО, от Украйна. Преди всичко, това е моделът на поведение, който виждаме от президента Путин по време на този конфликт.


Той се състои от това да се създават заплахи, които не съществуват, за да се оправдае по-нататъшната агресия ", каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в интервю за ABC.

"Всичко това е част от схемата на Путин и ние ще ѝ се противопоставим", увери говорителката.

"Ние имаме възможността да се защитим, но трябва да привлечем вниманието към това, което виждаме да прави президентът Путин", подчерта тя.

Псаки отбеляза, че Вашингтон е готов да предостави допълнителна помощ на Украйна и не се е отказал от санкции срещу руския енергиен сектор.

"Ние искаме да направим това, като се уверим, че сме свели до минимум отражението върху глобалния пазар, както и да го направим по единен начин", подчерта тя.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба от своя страна определи на пресконференция решението за поставяне на руските сили за стратегическо възпиране в "специален режим на носене на бойно дежурство" като част от опит на Москва да окаже натиск по време на предстоящите преговори. Той заяви, че Москва се е отказала от предварителните си условия, след като е претърпяла военни неуспехи.

"Няма да се предадем, няма да капитулираме, няма да отстъпим и сантиметър от своята територия", увери украинският външен министър на пресконференцията.

Новините от днес и със задна дата