събота, 26 февруари 2022 г.

Две руски ракети поразиха жилищен блок в Киев / видео

 Руска ракета удари жилищен блок в Украйна - Новини

Две руски ракети поразиха жилищен блок в Киев. Кадрите от удара бяха разпространени преди минути от проукраинските канали в социалните мрежи. Едното попадение е във високите етажи на сградата, а другото - в нейната основа.

Първоначалните данни сочат, че човешки жертви няма. Повечето от населяващите сградата са я напуснали след вчерашните предупреждения от президента Володимир Зеленски, а останалите са били скрити във вътрешни помещения. 

В социалните мрежи вече плъзнаха колажи, които сравняват кадрите с кулите-близнаци, поразени при атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

В същото време президентът Зеленски се появи в нов видеозапис, заснет пред президентския офис в Киев. Украинският лидер увери, че ще остане в Киев. "Няма да хвърлим оръжията, ще защитаваме държавата си", каза Зеленски.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че Съединените щати са предложили на Зеленски да го евакуират от украинската столица, но той е отказал. "Битката е тук, нуждая се от боеприпаси, не от разходка", е казал украинският президент в отговор на предложението на САЩ, разказа високопоставен американски служител в сферата на разузнаването, добре запознат с проведения със Зеленски разговор.

Зеленски призова украинците да не вярват на "фалшивите информации", които циркулират в интернет, че той възнамерява да нареди на украинската армия да се предаде. "Нашите оръжия са нашата истина. Това е нашата земя, нашата страна. Нашите деца. Ще защитим всичко това. Слава на Украйна", заяви украинският лидер.

Ситуацията в Киев обаче продължава да бъде повече от усложнена. На фона на улични престрелки и хвърчащи ракети в града са плъзнали и мародери.

Новините от днес и със задна дата