понеделник, 14 февруари 2022 г.

Италиански антиваксър си посипа главата с пепел: Погубих млад мъж с простотията си

 

Един от най-гласовитите антиваксъри в Италия се разкая дълбоко и заяви, че 29-годишен мъж е починал заради съветите му да не се ваксинира срещу коронавирус, предаде в. Corriere del Mezzogiorno, пише Факти бг.

В интервю за вестника Паскуале Бако призна, че е сгрешил. Той е лекар и беше един от известните антиваксъри в Италия, участвайки редовно на митинги и изказвайки своето мнение против ваксините.

В социалните мрежи има хиляди последователи. Но след като е видял от първо лице, че е причинил смъртта на млад мъж, той заяви, че вече вярва в ефективността на ваксините. Сега, Паскуале Бако вече се е ваксинирал, и призовава хората да направят същото.

„Семейството му ми каза, че ми е бил голям фен. Те даже не ми го казаха с гняв, и това ме нарани още повече.

Имам чувството, че тази смърт е по моя вина, и това ме преследва и до ден-днешен. Когато видях реалността с очите си, разбрах, че греша”, разказа бившият вече антиваксър след разговора с близките на починалия мъж.

Паскуале Бако каза, че лидерите на антиваксърското движение трябва да бъдат подведени под отговорност заради „смъртта, която лежи на съвестта им”.

„Ние сме големи нещастници, не го крия. Това е истината. Заради това, искам прошка от всички, макар прошката да е безполезна”, заяви още Паскуале Бако. На въпрос на интервюиращия какво е променило възгледите му, Бако сподели, че именно смъртта на 29-годишния мъж е причината, защото на телефона му е имало видеа от митингите на антиваксърите в Италия.


Самият Бако разкри, че е говорил на близо 300 митинга против ваксините. Италия е една от страните в Европа с най-голям процент ваксинирано население (79%). Въпреки това още има антиваксъри, които не вярват на науката, а на конспиративните теории.

Новините от днес и със задна дата