събота, 26 февруари 2022 г.

Ердоган покани Путин за Украйна, Зеленски обяви, че Турция съдейства за преговори

  

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е поканил руския президент Владимир Путин в Турция, защото дипломатическите пътища не трябва да бъдат затваряни, предаде днес турската телевизия ТГРТ.

Ердоган е заявил това на заседание на централния изпълнителен комитет на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Трябва да демонстрираме поведение в подкрепа на мира", е посочил Ердоган.

"По време на телефонен разговор с г-н Путин го поканих в Турция", е добавил турският лидер.

Пред руския президент Ердоган е казал още, че трябва да бъде постигнато демократично решение, че Анкара е против военните действия, че войната няма да бъде от полза за никого и че всички ще понесат вреди.

"Повторих нашия призив за разрешаване на въпроса по мирен път в рамките на Минското споразумение. Приканих (Путин) към уреждане на проблема по пътя на мира, диалога и дипломацията. Дипломатическите пътища не бива да бъдат затваряни", е казал Ердоган пред съпартийците си, посочва още ТГРТ.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски обяви, че по време на разговор с Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев, те са предложили да съдействат за организирането на преговори с руската страна. За провала на преговорите им на този етап потвърдиха и Русия, и Украйна.

Зеленски пък благодари в социалната мрежа на Турция, че е решена да затвори Босфора за руски кораби, а междувременно турското външно министерство отрече да има такива намерения.

Председателят на Думата Вячеслав Володин от своя страна каза, че президентът на Украйна е напуснал спешно Киев и е отишъл в Лвов още вчера, а видеата в социалната мрежа са били предварително записани.

Новините от днес и със задна дата