неделя, 27 февруари 2022 г.

Европейската комисия отпуска средства за въоръжаване на Украйна

  

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че за пръв път в историята си ЕС ще осигури бюджетни средства, за да въоръжи нападната страна - Украйна.

Предвижда се с европейски средства да бъде осигурена покупката и доставката на въоръжение и предпазни средства.

Затваряме въздушното пространство за руснаци, предлагаме забрана за кацане, долитане и прелитане в ЕС на притежавани, наети или управлявани от руски граждани и организации летателни средства, посочи председателят на ЕК. Това включва самолетите на олигарсите, уточни тя.

Фон дер Лайен обяви, че ЕС ще спре дейността на руските медийни групи "РТ" и "Спутник", които разпространяват пропагандата на Кремъл. Замразява се имуществото и се спират преводите с Руската централна банка. ЕС ще наложи запор над имуществото на руските олигарси, добави тя.

Председателят на ЕК обяви също санкции срещу Беларус, които обхващат търговията с основни стоки. Тя нарече непризнатия беларуски президент Александър Лукашенко "колаборационист" по повод руското нашествие в Украйна.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

Новините от днес и със задна дата