събота, 12 февруари 2022 г.

Външно министерство призова българите да се въздържат от пътуване до Украйна

  

Предвид усложняващата се обстановка в и около Украйна, от Министерството на външните работи призовават българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до страната. Това се посочва в съобщение на МВнР.

От МВнР приканват българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства.

От ведомството препоръчват на всички български граждани, пребиваващи временно или постоянно в Украйна, да се регистрират за услугата "Пътувам за.." на интернет страницата на МВнР- https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/ukraine#travel-registration-form.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев на телефони +380 44 235 4389, +380 44 235 2202, както и на дежурни телефони в извънработно време +380 44 246 7237, +380 44 246 7672. Могат да се обръщат към генералното ни консулство в Одеса на телефони +380 48 7466 554, +380 48 746 65 58, +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време +380 68 293 0048.

Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Още няколко страни призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Шведското правителство призова гражданите си да напуснат Украйна възможно най-скоро заради "променящата се обстановка в областта на сигурността", предаде Ройтерс. По данни на шведското посолство в Киев в Украйна се намират около 200 - 300 шведи.

Да напуснат Украйна прикани сънародниците си и италианското външно министерство, предаде ДПА. Ведомството уточнява, че италианското посолство в Киев ще продължи да работи, но персоналът, който не изпълнява първостепенни задачи, ще се прибере в Италия.

И нидерландският външен министър Вопке Хукстра призова съгражданите си да напуснат Украйна и предупреди да не се пътува дотам.

Литва също каза на гражданите си да обмислят напускане на Украйна. Същия апел отправи Йордания, а Саудитска Арабия помоли гражданите си, намиращи се в Украйна, бързо да се свържат със посолството си в Киев, за да бъде уредено изтеглянето им. Рияд и редица арабски държави, включително Кувейт и Обединените арабски емирства, призоваха гражданите си да не пътуват до Украйна.

Турското външно министерство също отправи предупреждение към турските граждани относно пътувания в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В съобщението се посочва, че Турция внимателно следи ситуацията със сигурността в Украйна. "В тази връзка препоръчваме на нашите граждани да се въздържат от пътувания в областите в района на източната граница на Украйна, ако това не е наложително". В съобщението се отбелязва, че се препоръчва на турските граждани да вземат всички необходими мерки за личната си сигурност и преди неотложни пътувания да се свържат с турското посолство в Киев.

По-рано САЩ, Великобритания, Дания, Латвия, Естония и Германия призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Норвегия, Холандия, Канада, Израел, Южна Корея, Япония, ОАЕ и Кувейт предупредиха гражданите си да не пътуват до Украйна, отбелязва турската телевизия.

Заради ескалиране на напрежението американските военни ще прехвърлят от Украйна на друго място в Европа като предпазна мярка 160 членове на Националната гвардия на щата Флорида, намиращи се там, предаде ДПА.

Новините от днес и със задна дата