вторник, 8 февруари 2022 г.

Напрежение и полемики след срещите на Путин с Макрон и Зеленски

  

Вчерашната среща между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин президвикаха серия от полемика и различните тълкувания за постигнатите резултати.

Френски официален представител заяви тази сутрин, че Путин е обещал да не провежда нови военни инициативи в близост до Украйна. Кремъл обаче опроверга тези твърдения като неверни.

Полемика предизвика и изявление на Путин за Зеленски.

Следващите дни ще бъдат решаващи за украинската криза, заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата с руския си колега Владимир Путин.

Дипломатическата совалка на Макрон продължава с разговори днес в Киев с президента Володимир Зеленски, а вечерта - в Берлин с с германския канцлер Олаф Шолц и президента на Полша Анджей Дуда.

Макрон е най-влиятелният западен лидер, срещнал се с Путин, откакто Русия започна да струпва войски по украинските граници.

Западните държави изразяват опасения, че Москва се готви да нахлуе; тя отрича да има такива намерения, но заяви, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако поредицата ѝ искания в областта на сигурността не бъдат удовлетворени.

Казал ли е Путин на Макрон, че няма да има нови маневри край Украйна

Кремъл определи като неверни френските твърдения, че руският президент Владимир Путин е обещал на френския си колега Еманюел Макрон, че Москва засега няма да предприема никакви нови военни инициативи около Украйна, предаде Ройтерс.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че Русия и Франция засега не могат да постигнат споразумение за намаляване на напрежението около Украйна. Такава деескалация е необходима, призна в същото време той и отчете, че срещата Путин - Макрон е осигурила основата за по-нататъшна работа в тази посока.

По-рано днес френски официален представител заяви, че Путин е обещал по време на дългите им разговори вчера в Москва, че Русия няма да предприема нови военни инициативи около Украйна. Според същия източник руският президент се е съгласил още руските войски, участващи във военните учения на беларуска земя край украинските граници, да бъдат изтеглени, щом тези маневри приключат на 20 февруари.

Самият Путин не спомена подобни отстъпки вчера, когато говореше пред медиите след шестчасовата си среща с Макрон в Кремъл. Ройтерс уточнява, че не е в състояние да потвърди чрез независим източник, че Русия е поела подобни задължения.

Песков потвърди, че след ученията войските ще се приберат в базите си в Русия, но не посочи точна дата. Никой никога не е казвал, че тези сили ще останат в Беларус, добави той.

Според френския официален представител, говорил пред репортери, Макрон се е съгласил "да започне диалог по стратегически въпроси", но не се уточнява какво може да включва този диалог.

Путин поиска промени в договореностите за сигурността в Европа, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна за свой член, че по руските граници никога няма да бъдат разполагани ракети и че западният алианс ще намали военната си инфраструктура.

Според френския официален представител по време на разговорите е постигнато съгласие и да бъде засилена дипломацията в рамките на така наречения нормандски формат, в който Франция и Германия участват като посредници между Русия и Украйна.

Кремъл защити и предизвикало полемика изявление на Путин за Зеленски

Кремъл защити днес изявление на руския президент Владимир Путин, което бе възприето като шега във връзка с изнасилването и провокира полемика в интернет, предаде Франс прес.

На съвместната си пресконференция с френския президент Еманюел Макрон вчера в Москва Путин отправи нападки към президента на Украйна Володимир Зеленски заради неговите критики по отношение на Минските споразумения между Киев и Москва от 2015 г., чиято цел е постигането на мир в Източна Украйна.

"Независимо дали ти харесва или не, красавице моя, ще трябва да търпиш", каза Путин, имайки предвид, че Украйна следва да изпълнява Минските споразумения.

Изявлението на руския президент обаче провокира разгорещен дебат сред рускоезичните потребители на социалните мрежи. Част от тях възприеха думите на Путин като оправдаване на изнасилването, а други - по-скоро създава асоциации със закачка с малко дете или гатанка от времената на Съветския съюз.

Дипломатическата совалка на Макрон в Украйна

Украйна очаква с нетърпение дискусиите с френския президент Еманюел Макрон относно Русия, но няма да бъде принудена да премине собствените си червени линии, заяви външният министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Макрон пристигна днес в Киев след разговори вчера в Москва с руския президент Владимир Путин.

Френски официален представител заяви тази сутрин, че Путин е обещал да не провежда нови военни инициативи в близост до Украйна. Кремъл обаче опроверга тези твърдения като неверни.

"Всички очакваме с интерес сигналите, които г-н

Макрон донесе от Москва", заяви украинският външен министър, говорейки на брифинг заедно с колегите си от Австрия, Чехия и Словакия. "Аз обаче многократно съм казвал, че сме отворени за диалог, конструктивни сме, търсим дипломатическо решение, но няма да преминем червените си линии и никой няма да ни принуди да ги преминем", подчерта Кулеба.

"Президентът искаше да каже, че когато една държава поеме задължения, трябва да ги спазва", уточни днес говорителят на Путин Дмитрий Песков.

А тази вечер дипломатическите усилия продължават в Берлин с разговори между германския канцлер Олаф Шолц и президентите на Франция и Полша Еманюел Макрон и Анджей Дуда./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата