понеделник, 14 февруари 2022 г.

Кирил Петков: В доклада на испанските власти видях снимки на Борисов, изпратен е на МВР

  

                                        Снимка: БТА

Докладът на испанските власти по разследването на "Барселонагейт" е изпратен у нас и премиерът вече се е запознал с него. Това стана ясно от интервю на Кирил Петков в "Лице в лице" по бТВ.

"Докладът е изпратен от испанските власти към МВР", съобщи премиерът.

"Докладът, който аз видях, имаше снимки на г-н Борисов. Испанските власти не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Ако испанските власти са го открили това, американските власти са го открили /б.р. - по закона "Магнитски"/, а нашата прокуратура - не", коментира Петков. Той допълни, че в доклада за пране на пари са сложени снимките на Бойко Борисов като "потенциална свързаност". 

"Испанските власти ни дават пример за пране на 5 милиона евро", припомни още Петков.

"Парите са дошли от България, през български политици, с пране на пари", обобщи прочетеното в доклада министър-председателят. 

"Всички тези служби - испанските, американските - те не искат дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са дошли от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, за да се стигне до присъди. А единствените, които работят, са журналистите", каза още премиерът по повод испанския доклад.

"Няма наши и ваши хора, има хора, които искат да изчистят България и тези от старата система, които искат да се задържат по-дълго. В момента правим списък на българи от чужбина с образование за антикорупция и МВР и искаме да ги привлечем тях.

"Нямам никакво доверие на главния прокурор Иван Гешев, защото той си е бил с тези хора, той си е ходил на барове с тях и шансът една сутрин да се събуди и да почне да чисти системата, е нулев. Щом толкова много публична информация е навсякъде и едновременно нямаме присъди и истински разследвания, очевадно е, че тази система не работи", разкритикува Кирил Петков.

Премиерът отново призова Иван Гешев сам да си подаде оставката и обяви, че възнамерява да търси негов наследник от чужбина, като вече обсъждал с екипа си имена на българи в чужбина с експертиза по темата антикорупция.

"Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да направим избор между няколко човека", заяви още Петков.

Вече се прави такъв списък на наши сънародници и желанието на премиера е те да се състезават помежду си по компетенции. 

"И да имаме възможността да изберем между няколко човека. Ще гледаме най-квалифицираните хора, те да се състезават", коментира премиерът по повод бъдещата фигура на главния прокурор. 

"Само ако махнем корупцията от българската система, целият потенциал на икономиката ще се отключи. Ако това успеем да направим, ще видите колко бързо ще тръгнем по пътя на растежа", коментира още премиерът.

Петков констатира още, че ДПС "са изнервени", според него, "и това е от страх".

И по повод престрелките с движението и техните упреци, че той е обвързан с кръга Прокопиев, премиерът отрече се числи към каквито и да било кръгове.

"Те още не могат да повярват, че ние сме на тези позиции, на които сме, и нямаме никакви зависимости, те сега не знаят какво да ни правят, заключи по адрес на ДПС Кирил Петков. - Хората го усещат с корема си."

Кирил Петков съобщи, че вече води разговори с ЕК да ни позволи да спрем износа на електрическа енергия, ако ни бъдат наложени енергийни рестрикции заради напрежението Русия-Украйна.

"Ако се стигне до такъв най-фатален вариант, да можем да спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно ток", обясни Петков.

"Друг резервен вариант е да внасяме втечнен газ от САЩ през гръцката връзка. Това е и тема на разговорите на вицепремиера Асен Василев в САЩ", съобщи министър-председателят.

"Наред с различните сценарии за енергийна осигуреност на държавата по време на заседанието на Съвета по сигурността на премиера е докладван и какъв е запасът в АЕЦ "Козлодуй". "Едновременно с това се уверихме, че имаме гориво в АЕЦ "Козлодуй" за две години напред", успокои Петков.

"Ние, като България, имаме няколко неща, които трябва да застанем с ясна позиция, първо, да сме сигурни, че за българските граждани сме минимизирилаи риска от различните ситуации", каза премиерът, като даде за пример евентуално спирането на газа.

"Това, което сме видели, са две неща - че имаме варианти, ако това се случи, как да запазим енергийната система на България", допълни той.

"Няма да строим АЕЦ "Белене", отсече премиерът, но допълни, че евентуално обмисляме да изградим нови реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Кирил Петков обясни и защо ще се забави доставката на новите изтребители.

"Това, което се вижда, че доставките и заради COVID-кризата, са се забавили. Ще имаме година-две забавяне", призна Кирил Петков.

"Когато говорим за сигурност на натовското пространство, ние не трябва да изпадаме в страх, дефакто натовските възможности ни дават възможности нашето небе да е охранявано", парира притесненията в обществото министър-председателят.

Няколко американски компании пък вече го попитали дали може американски програмисти да се прехвърлят у нас от Украйна. Въпросът Петков обсъдил с ДАНС и с други служби - как да бъдат допуснати в страната, за да работят тук. Премиерът уточни, че властите още не призовават българските граждани да се приберат у нас от Украйна, но ги посъветва, ако не им се налага, да не остават.

"Следим много внимателно ситуацията, буквално се следи ежечасно. Това, което се вижда, че всичките потенциали за нападение, са там. Русия, ако реши, има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна", коментира ситуацията с кризата в Украйна с днешна дата премиерът.

"Аз лично продължавам да се надявам, че няма да има война, че това са блъфиращи ходове", смята Петков. 

Премиерът се оплака още, че новите управляващи са заварили батак в държавата във всички сфери.

"Те са такива батаци навсякъде, където и да погледнем", заключи премиерът и даде пример със здравеопазването и отбраната.

"Ето, не можем да съберем един цял батальон като хората", оплака се той.

"БАН вече не е огорчен", похвали се премиерът по повод недоволството на учените от ниските им заплати.

По въпроса с Плана за възстановяване и устойчиво развитие Петков каза, че корекциите вече са изпратени.

Петков обобщи по адрес на бившите управляващи от ГЕРБ: "Те просто крадяха, ние не искаме да крадем, искаме да направим най-доброто. Другото е лесно, разпределят си едни пачки, носят куфарчета." От правителството на Кирил Петков обаче, все още няма отговор къде изчезнаха 9 милиарда лева за първите 9 дни от неговото управление! Нямат намерение да обяснят, как така министърът на транспорта си купи министерския пост в абсолютен конфликт на интереси и дори и западни медии определиха това действие на Петков, "като да пуснеш лисица в кокошарник". Нямат никакво намерение да дадат отговор за позволението на правителството от НАП да си раздадат 32 милиона бонуси. И нещата не стигат само дотук, макар че са в самото начало на своето управление. Впрочем още не сме разбрали имат ли намерение да управляват или от сутрин до вечер ще си чешат езика с Борисов и сие.

Новините от днес и със задна дата