събота, 29 януари 2022 г.

Украинският посланик: Очакваме България да ни подкрепи с декларация за членство в ЕС

  

"Търсим дипломатически начини за деескалация на напрежението с Русия", заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко в интервю за Нова телевизия. Той констатира, че Украйна и Русия са в състояние на война от 2014 година още. Дипломатът призова страната ни да излезе с категорична декларация за членството на Киев в ЕС.

"Българското правителство, доколко всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Както и признаването на Украйна в рамките на международните граници... на НАТО и ЕС. Вижте какво, в това отношение аз бих искал да кажа едно такова нещо - истинските приятели на Украйна разглеждат нашата държава не през призмата на Руската федерация, а като самодостатъчна, демократична и независима държава. Която има свои амбиции и намерения да бъде пълноправен член на европейското съобщество. Както и на евроатлантическотo съобщество. И да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел, бих се изказал образно. Мисля, че позицията на България e пълна подкрепа на територилната цялост и независимостта на Украйна", каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Виталий Москаленко.

"В страната ни има многохилядна българска историческа диаспора, преживаваща на територията на Украйна в Бесарабия, в Таврия, в Донбас. Къде ли не има в Украйна навсякъде българи, които живеят. И те са лоялни граждани и патриоти на своята украинска родина", подчерта посланикът.

И добави: "По отношение на България, в практическа плоскост, ние бихме искали да получим поддръжка по следните направления. Например - нашият президент е инициирал с подписването на президентите на европейските страни т.н. Декларация за европейската интеграция. За признаване на желанието на Украйна да бъде интегрирана в ЕС час по-скоро и по-ефективно. И вече подобен сорт декларация подписахме със 7 страни - Полша, Прибалтийските страни, преди по-малко от месец Словения подписа. Една такава декларация се намира и в България. Сега обсъждаме текста на такава декларация. И аз мисля, че може да бъде подписан този документ между двамата президенти. Желателно е, колкото възможно по-бързо".

По отношение на ескалацията на напрежението по границите на Украйна Москаленко подчерта, че страната му е на ръба на война от лятото на миналата година.

"Когато Русия започна да струпва войските си по границата на Украйна. Ако трябва да сме по-точни. Всъщност пребиваваме с Русия в състояние на война от 2014-та година. Поне ние като държава и дипломати в Украйна, правим всичко възможно да предотвратим това евентуално втвърдяване на Руската федерация. И имаме доста сериозна поддържка на международното съобщество - на САЩ, НАТО, на ЕС".

По думите му се търсят всякакви дипломатически начини за деескалация.

Новините от днес и със задна дата