събота, 29 януари 2022 г.

Байдън: Скоро ще изпратя американски войски в Източна Европа

  

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "в близко време" ще прехвърли американски войски в източноевропейски и натовски държави, предадоха световните агенции.

Пентагонът е поставил около 8500 войници в готовност за възможно разполагане в Европа на фона на струпването на руски войски до границата до Украйна.

"Скоро ще изпратя американски войски в Източна Европа и в страните от НАТО. Не много", заяви американският президент пред журналисти при слизането си от самолета на връщане от щата Пенсилвания, съобщи Франс прес.

Байдън обаче повтори, че не става дума за изпращане на войски в Украйна, която не е членка на военния съюз. Изпращането на войски в страните от Източната част на Европа ще е средство за допълнителен натиск върху руския президент Владимир Путин, който според американците може да нападне Украйна през февруари, отбелязва АФП.

Само преди ден обаче президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Запада да не създава паника на фона на струпването на руски войски по границите на страната му.

Пред репортери той каза, че предупрежденията за предстояща инвазия, които отправят от САЩ и НАТО ежедневно през последните дни, излагат на риск украинската икономика.

Новините от днес и със задна дата