събота, 29 януари 2022 г.

Борис Джонсън идва в Източна Европа, обмисля да разположи войски за защита срещу Русия

  

Британският премиер Борис Джонсън има намерение в следващите няколко дни да посети Източна Европа и да проведе разговор с руския президент Владимир Путин като дипломатическа мярка за справянето с напрежението с Украйна, съобщи BBС.

Джонсън е заявил, че при телефонния разговор отново ще повтори необходимостта Русия да отстъпи. 

Британският премиер е обяснил, че Обединеното кралство има готовност да разположи войски в Европа за защита на съюзниците от НАТО при евентуално нахлуване на Русия в Украйна. Този уикенд премиерът обмисля опциите за разполагането на повече британски войски в страните от НАТО в региона, пише от ВВС.

Украйна обаче не е част от НАТО и Русия иска Западът да обещае, че никога няма да се присъедини към военния алианс, виждайки го като пряка заплаха за своята сигурност.

Русия е поставила около 100 000 войници, танкове, артилерия и ракети близо до границата с Украйна, но отрича, че планира да нахлуе в бившата съветска република, която граничи както с Русия, така и с ЕС.

Освен посещението на Джонсън в региона, външният министър Лиз Тръс ще посети Москва през следващите две седмици, са съобщили от руското посолство в Обединеното кралство.

Миналата седмица Джонсън се присъедини към телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, европейските лидери и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По време на разговора лидерите се съгласиха, че "дипломатическите преговори с Русия остават първи приоритет".

Новините от днес и със задна дата