неделя, 2 януари 2022 г.

Петков разкри кой голям шеф ще махне и се закани: От днес всеки починал от К-19 със сертификат ще подлежи на проверка

  

"Надежда за следващата година, но и голямо чувство за отговорност. Трябва да покажем, че това което говорим, трябва да го предложим на дела". Това заяви премиерът Кирил Петков по Нова, в предаването "На Фокус".

"Имам няколко села, от страна на бабите и дядовците ми - едното е  Соколово (Ловешко), другото е Грамаде (Кюстендилско). Не съм расъл там, но съм прекарвал летните ваканции. Тази култура е уникална, ние трябва да си запазим тази идентичност", извади любопитни подробности за личния си живот министър-председателят.

"Дори когато един чужденец дойде в България, иска да изпита нещо уникално. Затова трябва да ги запазим", отсече той. 

"Политиците трябва да са служители на народа, те не могат да решат всички проблеми. Ако искаме истинска промяна, не може да стоим в апартаментите си, да гледаме телевизии и да казваме "давайте". Дали ще си изчистим снега пред вратата, дали ще хвърлим боклука в кошчето. Дали ще си поставим ваксина  - това са обществени отговорности", обясни съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

"Изкарах Нова година със семейството си и приятели. Бяхме в малък хотел близко до София. На първи януари, изненадата от увеличението на газа не беше най-приятното нещо", разкри премиерът. По думите му всеки един от проблемите за които слушаме по  телевизиите вече е и негов проблем.

"Иван Иванов ще бъде подменен като шеф на КЕВР, надявам се новия председател да се справи по-добре. Това е една стъпка в правилната посока. Не сме разговаряли, но разговарях няколко пъти с енергийния министър, неговото мнение е същото. Не искаме да влияем директно, но като човек който следи процесите, скокът на цената на газа с 30% не беше допустим", стана ясно от неговите думи. 

Според него с новите членове на КЕВР, може да се направи анализ, дали разходите не могат да бъдат намалени. Когато сме сигурни, че няма теч по системата, можем да премахнем мораториумът. Но това трябва да се направи след анализ. "Мисля, че мораториумът беше правилното решение", убеден е той.

"Всяка сутрин се събуждам със К-19 статистиката. Засега имаме капацитет на болнични легла, но този капацитет много бързо може да се запълни. Всеки един от нас да поеме собствената си отговорност", призова Петков.

Според него един от големите проблеми е фалшивите сертификати. От днешния ден всеки починал от ковид със сертификат, ще бъде проверен от къде е бил изваден зеленият му сертификат. "МВР ще отиде на мястото където е изваден сертификата и ще направи проверка".

"Хората които са готови за този риск, трябва да го знаят", натърти премиерът 

Не искам да виждам моите деца вкъщи на онлайн обучение, не искам да виждам затворени ресторанти. Локдаунът е крайната мярка. Но ако видим, че болниците пак са препълнени, ние няма да имаме избор. 

Ако ваксинираме само още 300 хил. човека, това може да ни спаси от много сериозна криза. Премиерът разкри, че неговите деца са ваксинирани, въпреки, че едно от децата му има диабет. Да се осланяме на медицината и фактите, призова той. 

По отношение на Северна Македония, премиерът вярва, че добросъседството изисква много работа и трябва да се работи заедно. Според него руският филм, според който славянската писменост идва от Македония е провокация. 

Във връзка с изказванията на министъра на отбраната за разполагането на допълнителни сили на НАТО на българска територия, премиерът коментира, че подобни решения се вземат от МС.  "Никой министър не разполага със собственото си мнение по цялостни въпроси, касаещи българския народ. Това решава Министерски съвет", допълни той. 

"Българският интерес е да няма война в Украйна. Надявам се Путин и Байдън да изгладят отношенията си", завърши премиерът.

Новините от днес и със задна дата