петък, 17 декември 2021 г.

Холограми ще заменят видеоразговорите

 

Видеоконферентните разговори са противни на все повече хора, особено откакто пандемията ни принуди да ги използваме по-често, отколкото е търпимо. Но ето, че се задава нова ера в телекомуникациите. Идва времето, когато ще се срещаме чрез холограми, заяви Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания "И-Кард", която е в топ 50 в Европа.

Когато един от големите шефове в света на швейцарските часовници Кристоф Грейнгер-Хер разбра, че не може да лети за поредното световно търговско изложение в Китай заради ограниченията на Covid-19, той решава да прожектира себе си на панаира – малко в стил Star Trek. Грейнгер-Хер, главен изпълнителен директор на луксозната марка часовници IWC, се присъединява към шанхайското изложение чрез динамична 3D холограма в реален размер. Появявайки се в 4K резолюция, той презентира и говори с хората, които физически присъстват на събитието.

„Излъчихме го от офиса му в Шафхаузен, Швейцария, на събитието в Шанхай”, казва Дейвид Нусбаум, шеф на американската фирма за холограми Portl. „Той си свърши работата – разговаряше с други ръководители и дори представи нов часовник, всичко това в реално време!”

След налагането на ограничения за пътуване по света през март 2020 г. рязко нараства интересът към използването на динамични триизмерни холограми, коментира Димитър Ганев. Това са 3D светлинни проекции на отделни хора. Всяка холограма е реалистична, движеща се, „жива” алтернатива на видеоконференциите.

Най-известните портали са високи 2,5 м, наподобяват терминал за телепортация и приличат на големи кутии със стъклени капаци. Вътре в добре осветената кабина се показва холограма на човек в естествен размер – движи се, ръкомаха, говори, усмихва се. Порталите имат вградени високоговорители, за да може да се чуе „гласът” на холограмата. Отвън са монтирани камери и микрофони, така че потребителят на холограмата да вижда и чува хората пред своята проекция, обясни Димитър Ганев от "И-Кард".

Където човек се намира физически – в дом или офис, където и да било по света, е нужно да има камера, обикновен фон и набор от високоговорители и микрофони. Самите портали могат да са няколко на брой. Излъчването разчита на интернет-връзка.

Новините от днес и със задна дата