вторник, 21 декември 2021 г.

1,5 млрд. лева ще струва на държавата безхаберието на служебните правителства на Румен Радев!

  

                                     Снимка: Булфото

 България трябва да ограничи износа на електроенергия, каза днес по радио "Фокус"евродепутатът от БСП Петър Витанов. „Сега и от половин година, ние изнасяме евтиния ток на чуждите пазари, а българският бизнес трябва да плаща непосилни цени“, добави Витанов. Затова той предложи ограничаване на износа, това което не направиха служебните правителства на президента Румен Радев и е основна причина както за високата инфлация, така и за многото фалирали фирми, съответно и безработни. БЕХ е под контрола на държавата, но не бе приложена абсолютно никаква мярка, за овладяване на ситуацията.

1,5 млрд. лева ще струва на държавата това, че служебните правителства на Румен Радев не ограничиха износа на електроенергия и позволиха една малка група от хора да забогатеят неимоверно за сметка на съсипания бизнес, средства се акумулират и в държавните дружества!  Компенсации в такъв размер се готви да изплаща настоящото правителство на фирмите, включително и заради непосилната цена на тока. Компенсации за хилядите фалирали фирми заради десетократно поскъпналия ток обаче, няма да има!

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи какви са разработените схеми за подпомагане и компенсация за високите цени на тока. Освен компенсациите, които са заради скъпата електроенергия, ще се предложат и такива за потребителите на природен газ на регулиран пазар.

Общият ресурс за компенсации вероятно ще надхвърли 1,5 милиарда лева.

Разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси.

Компенсациите за електроенергията ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена в сегмента "ден напред" за юли. Това е базата, от която се тръгва от декември, т.е. 185,59 лева на мегаватчас. Съответно всички консуматори, които са подписали дългосрочни договори под тази цена, няма да получат компенсации. 

Размерът на компенсацията ще бъде 75 на сто от разликата между базова цена и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната цена.

900 милиона лева ще надхвърлят компенсациите на тази база.

Енергийният министър изтъкна, че всички предложения ще се обсъдят в Министерския съвет. 

Схемата за подпомагане е динамична, като целта ни е да отразим максимално пазарната динамика и да подпомогнем реално засегнатите потребители. Схемите ще продължат да се доразработват директно най-високо експертно ниво, за да може да посрещнем тази криза, която е най-вече ценова, каза Николов.

Разработена е схема за мрежовите оператори по прогнозите на КЕВР. Близо 350 милиона лева ще е тази мярка по текущи оценки. По този начин се намалява потенциала на бъдеща тежест на цената на тока както за битови потребители, така и за бизнеса.

Целта е до 31 декември за битовите потребители и бизнеса да има предвидимост за разходите за електроенергия, отбеляза енергийният министър.

Новините от днес и със задна дата