неделя, 14 ноември 2021 г.

Локдаун за неваксинирани срещу COVID-19 в цяла Австрия

  

В Австрия от полунощ влиза в сила локдаун за неимунизирани срещу КОВИД. Това съобщи днес на пресконференция федералният канцлер Александър Шаленберг, след среща между представители на правителството с провинциалните управители. Локдаунът се отнася за всички хора над 12 години.

Правителството отново отправи апел към населението да се имунизира, за да бъде намален броят на новозаразените. В противен случай не са изключени още по-строги мерки, заяви Шаленберг.

Хората, които не са имунизирани или не притежават сертификат, че са прекарали болестта през последните 180 дни, имат право да напускат дома само по изключение: за купуване на храна, лекарства, за да отидат на лекар, на църква, на училище или в университет.

След първа игла е необходим и ПСР-тест, за да бъде отменена временно забраната за излизане до края на валидност на ПСР теста, която в момента е 48 часа.

Шаленберг отбеляза, че решаващо е не само спазването на мерките, но и контролът върху тях, като увери, че той ще е много строг и на нарушителите ще се налагат санкции.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер съобщи, че от утре всяко лице, което живее в Австрия, подлежи на контрол от полицията.


Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн също подчерта намерението на правителството да въведе още по-строги мерки, ако броят на новозаразените не бъде намален.

Новините от днес и със задна дата