петък, 19 ноември 2021 г.

Филип Станев и Ивайло Вълчев се отказаха да бъдат депутати от ИТН

  

Списъкът с имената на новите депутати по парламентарни групи вече е почти ясен, но тъй като част от тях са излъчени за народни представители от два избирателни района, според правилата, предстои в следващите часове те да обявят пред Избирателната комисия откъде предпочитат да влязат в НС.

Това отново ще пренапише окончателния лист с депутати.

А вече е ясно, че и сценаристите на Слави - Филип Станев и Ивайло Вълчев, се отказват да стават депутати. Двамата са подали заявления за отказ от депутатските си места в Централната избирателна комисия, която е одобрила исканията им, потвърди говорителят на ЦИК Росица Матева.

Двамата сценаристи бяха заместник-председатели на парламентарната група на ИТН в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Филип Станев бе водач на листите в Добрич и Варна, а Ивайло Вълчев - на листите в Бургас и Сливен.

На мястото на Вълчев в парламента от бургаската листа на ИТН влиза Златомира Карагеоргиева-Мострова, а от Сливен - Иван Клисурски. 

На мястото на Станев от Добрич депутат става Ивайло Христов, а от Варна - Александър Александров.

Това е пореден отказ от депутатско място на знакови партийни лица - вчера от своето място в парламента се отказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На мястото на Борисов от 25-и избирателен район в София влиза бившият зам.-министър на образованието Петър Николов, а от Пловдив-град - екологът Стефан Шилев. 

Три отказа да бъдат избрани за депутати има от листите на ДПС. Преференциално избраната Веселина Радославова в София-област от ДПС се е отказала и на нейно място влиза вторият в листата - досегашният депутат Петър Чобанов. Двама от листата на движението в Пазарджик са се отказали също - вторият Сюлейман Кичиков и третият Осман Мурадов, и ако зам.-председателят Йордан Цонев влезе от Велико Търново, депутат ще е Небие Кабак.


Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са общо 22-ма. Те са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани. Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА.

Лидерите на ПП също са избрани и от двата МИР-а, където водеха листи. Кирил Петков ще трябва да избира София или Пловдив, а Асен Василев - столицата или Хасково. Иван Маркос Христанов, Никола Георгиев Минчев и Росен Добрев Костурков са останалите нови лица от "Продължаваме промяната", които имат възможност за избор от кой МИР да бъдат народни представители.

Така своите решения трябва да обявят още Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин от БСП, като лидерката в оставка трябва да избере между Варна и 25 МИР-София, а оттеглилият се ръководител на предизборния щаб да предпочете Ямбол или Пловдив. Междувременно Нинова даже бе излъчена за председател на новата лява група.

Делян Пеевски ще трябва да избира Благоевград или Велико Търново, където победи по гласове Христо Иванов, а Халил Летифов също ще трябва да реши откъде влиза - дали от Стара Загора или от Благоевград, където е втори в листата на ДПС след Пеевски.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, бившият просветен министър Красимир Вълчев и Десислава Атанасова от ГЕРБ също са избрани в два региона и ще освободят едното място за следващия в листата. Преди ден от депутатско място пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Андрей Чорбанов, Виктория Василева и Тошко Йорданов от ИТН са другите трима нови-стари избраници, които ще трябва да решат в коя листа ще освободят място за следващия.

Своя избор ще трябва да направи и Антоанета Цонева от ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и подгласничката му от президентския вот Елена Гунчева също са избрани от два региона и ще трябва да решат откъде ще влязат в парламента.

Новините от днес и със задна дата