събота, 13 ноември 2021 г.

Британският главнокомандващ: Рискът от война между Запада и Русия е голям

 

Началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър заяви, че е налице много по-голям риск от война между Запада и Русия откогато когато и да било след края на Студената война при липсата на много от традиционните дипломатически средства за избягването ѝ, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

В интервю за Times Radio генералът уточни, че са много по-големи рисковете от засилване на напреженията в ерата на този „многополюсен свят“, в който „различни правителства си съперничат по различни цели и различни планове“.

Мисля, че трябва да внимаваме хората да не позволят на агресивния характер на проповядваната от някои политика да вземе връх, при което ескалацията на напрежението може да доведе до грешни решения“, заяви Ник Картър.

Генерал Картър даде интервюто в навечерието на Деня на възпоменанието на жертвите от войните и на фона на напрежението, породено от някои твърдения, че режимът на руския президент Владимир Путин се подготвя да нахлуе в Украйна, като използва като оръжие масовата миграция.

Вчера малка част британски войници бяха изпратени на полската граница с Беларус заради напрежението покрай мигратската криза в Източна Европа.

Владимир Путин бе цитиран да казва днес, че непланирани учения на НАТО в Черно море представляват сериозно предизвикателство за Москва и че Русия няма нищо общо с кризата по границите с ЕС на близкия ѝ съюзник Беларус.

Ник Картър отбеляза, че авторитарни лидери са готови да използват всякакъв вид инструменти на тяхно разположение като мигранти, увеличаване на цените на природния газ или кибератаки.

„Характерът на воденето на военни действия се промени“, изтъкна генералът.

The Telegraph: САЩ бие тревога за задаваща се война в Европа

Новините от днес и със задна дата