събота, 20 ноември 2021 г.

ЕК ни смъмри: Не се ваксинирате и може да създадете български вариант на вируса

  

Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа, каза пред журналисти днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещение в България.

Нивото на ваксинирани в ЕС е 76 процента, но в някои държави нивото на ваксинация е твърде ниско и затова дойдох тук, за да видим как можем да ви помогнем, каза Бретон, който пристигна у нас от Румъния. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това, каза Бретон, цитиран от БТА. Отговорността е на България да има собствена здравна стратегия, но моя отговорност е всяка страна да получи, всичко което е необходимо, за да се бори с пандемията. България има достатъчно ваксини и засега това е единствения инструмент за борба с пандемията, посочи Тиери Бретон. Ваксините са ефективни - три милиарда хора на планетата вече са ваксинирани, подчерта той.

България не е остров и може би има конкретна причина за такова ниско ниво от 28 процента ваксинирани. Проблемът е, че с наближаваща следваща вълна в България, има риск тя да се превърне в клъстер, но това е риск и за всички останали граждани, посочи еврокомисарят. Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани и това ще бъде много лошо, каза Бретон.


Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно - само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия, посочи Тиери Бретон.

Цифровият сертификат е инструмент, който сме разработили, за да не сме риск за останалите хора, посочи още еврокомисарят.

Навсякъде има антиваксъри, няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна, каза Тиери Бретон. По-големия брой хора в болниците не са ваксинирани, заяви той.

Нямам обяснение за ниското ниво на ваксиниране, каза Бретон. Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и ЕК не може да се меси, подчерта отново Бретон. Моята отговорност е държавата да получи всичко необходимо, за да си свърши работата, да има цифров сертификат и ваксини, за да може хората да пътуват, отново изтъкна Тиери Бретон.

Новините от днес и със задна дата