вторник, 9 ноември 2021 г.

Появи се нов вариант на коронавирса - A.30, който е по-заразен и по-бързо разпространяващ се

  

СЗО следи с тревога нов вариант на коронавирса - A.30, който е по-заразен и по-бързо разпространяващ се. Това каза проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология на БАН, в предаването „Добър ден, Българи“ на Радио „Фокус“.

„За съжаление той е много особен. Казвам за съжаление, защото в него има около 40 мутации, които естествено най-много са в спайк протеина – шипчето на вируса, и на още две ключови места, които предполагат, че този вариант би бил много по-опасен, по-лесно заразяващ хората. Той възникна в Африка. Има случаи, регистрирани в Ангола и в Швеция“, посочи проф. Апостолова.

Тя уточни, че за момента A.30 не е разпространен в света толкова много, колкото е Делта вариантът. „Непрекъснато се получават нови варианти и мутации в този вирус. Очакваме, както всички искаме, той да мутира така, че да намалее неговата заразност, но това не става".

По думите ѝ, овладяването на пандемията е свързано с четири неща. Ваксинирането е първото. Второто нещо е лекарството. "И ако тези два фактора не се появят за всичките видове варианти или особено лекарство, което да ни помогне, другото е ограничаване на движението и така наречените затваряния на градове, което ние наблюдаваме в Китай примерно. Но никой в България не иска това“, посочи тя.

Новините от днес и със задна дата