понеделник, 11 октомври 2021 г.

"The Sun" обвини Русия, че шпионин откраднал формулата на AstraZeneca

  

В понеделник Кремъл отхвърли като "дълбоко ненаучни" твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca и на Оксфордския университет, за да създаде своя собствена ваксина.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да критикува британският вестник "The Sun", който първоначално публикува твърденията, определяйки изданието като "много известен, но дълбоко ненаучен вестник", който трябва да се третира точно като такъв.

Той също така обясни, че AstraZeneca използва аденовирус на шимпанзета като метод за доставка на нужните антитела, докато руският институт "Гамалея" използва човешки, за да създаде ваксината "Спутник V".

Коментарите на Песков идват в отговор на статия, публикувана от вестник "The Sun", в която се твърди, че руски шпионин е откраднал данните на AstraZeneca и Оксфорд и ги е предал на руските власти, които по-късно са ги използвали за разработването на Covid ваксината "Спутник V".

Междувременно британският държавен министър по сигурността Деймиан Хиндс не отрече твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca PLC и Оксфордския университет, за да направи своя собствена ваксина "Спутник V".

"Няма да коментирам конкретния случай, който споменавате, защото това не би било правилно да се прави в детайли, но би било честно и правилно да се каже, че сме изправени пред заплахи от този тип, които са различни, те са по-сложни, те са по-обширни, отколкото някога са били преди това", каза Хиндс.

От "Даунинг стрийт" отказват коментар.

Шпиони на МИ-5 обаче вече казаха, че руски хакери са предприели многократни опити за извършване на кибератаки срещу Оксфордския университет, започвайки от март 2020 г. - около месец след като британските учени обявиха, че са започнали разработването на ваксина, напомня "Дейли Мейл".

През април миналата година Оксфорд/AZ обявиха, че започват първите изпитания върху хора, но още следващия месец Москва каза, че са измислили своя собствена ваксина. Така през август Владимир Путин направи телевизионно обръщение към руския народ, в което каза, че страната е спечелила световната надпревара за създаване на първата ваксина за Covid-19.

Новините от днес и със задна дата