понеделник, 4 октомври 2021 г.

Хотелиери: Проверки на гостите за COVID сертификати ще доведат до бойкот

  

Над 75 на сто от хотелиерите в България са против въвеждането на задължителни проверки на гостите за COVID сертификати, показват данни от анкета на Хотелски форум сред собствениците и мениджърите на 1230 хотела в страната, съобщиха от форума.

Според хотелиерите въвеждането на задължителни проверки за COVID сертификат, също известен като "зелен паспорт" (удостоверение, че приносителят е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или с негативен тест за коронавирус), при посещение на хотели и заведения не е добра идея и по-скоро би довело до бойкот на хотели от страна на клиентите, отколкото да стимулира ваксинационния процес в страната.

72,6 на сто от респондентите отговарят, че по-скоро не са съгласни средствата, които са предвидени за сектор "Туризъм" в актуализирания държавен бюджет - 60 млн. лв., да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания чрез издаване на туристически ваучери на нововаксинирани българи.

В коментарите към анкетата хотелиерите дават различни предложения за по-ефективно разпределение на тези средства, допълва БТА.

Попитани как смятат, че ще възприемат евентуална кампания за насърчаване на ваксинацията чрез издаване на туристически ваучери 16-те процента вече ваксинирани българи, при положение, че те не са ползвали и няма да ползват никакви облаги от нея, 40 на сто от респондентите са посочили, че според тях вече ваксинираните българи ще се почувстват разочаровани и недоволни, което ще постави под въпрос ефекта от кампанията, а 40 на сто са на мнение, че такава кампания едва ли би създала напрежение сред вече ваксиниралите се. Близо 20 на сто от попълнилите анкетата не могат да преценят ефекта от такава кампания.

Близо 43 на сто от участниците в допитването управляват градски (бизнес) хотели, 35 на сто - морски ваканционни хотели, 8 на сто са представителите на планинските ваканционни хотели и 7,2 на сто на спа и уелнес местата за настаняване. 5 на сто управляват хотелски групи, в които има различни видове хотели. 32 на сто от респондентите са с длъжност "генерален мениджър", 30 на сто са "собственици/инвеститори" и малко под една четвърт са комплексни управители. В анкетата преобладават 3-звездните хотели (45 на сто), следвани от 4-звездните (33 на сто) и 5-звездните (14 на сто). Над 80 на сто от попълнилите анкетата управляват малки и средни хотели - до 200 стаи, докато представителите на големите хотели, с над 200 стаи, съставляват малко под 20 на сто от респондентите.

Повод за анкетата е състоялата се на 23 септември среща на представители на туристическия бизнес със служебния премиер Стефан Янев и ресорни министри за договарянето на схема за държавна подкрепа за сектора, посочват от Хотелския форум. След срещата бе оповестено, че част от туристическите организации са предложили мерки, които според тях биха стимулирали бранша. Сред тях бе 60 млн. лева от средствата, които са предвидени за туризма в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания в страната, а също така да бъде въведено задължително представяне на "зелен паспорт" - сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус, при посещение на хотели, заведения и други туристически обекти у нас.

Новините от днес и със задна дата