неделя, 17 октомври 2021 г.

Как възрастен мъж с имоти за милиони остана без тях

 

Как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти? Нещо повече 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции. За имотна измама ли става въпрос или класическа схема - разследване на Тина Ивайлова и екипa на Glasnews.bg.

Имотът се намира се на изхода на град Кърджали към граничен пункт "Маказа".

През ноември миналата година Общинска служба "Земеделие" в Кърджали е възстановила стари реални граници от имота на частно лице, а с разрешение на главния архитект на общината е започнал строеж. Новият собственик и инвеститор на проекта вече обяви в медиите, че догодина на мястото ще заработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева.

Общата разгъната застроена площ на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

Собственик на апетитния имот е 96-годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че сделката с инвеститора е направила внучката на Мюмюн Калъч - Христина Кирчева. От документите става ясно, че Кирчева е пълномощник на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо ѝ. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно - през 1997 г., подаденото заявление от Кирчева среща отказ от поземлената комисия.


Решението за отказ не е обжалвано. 25 години по-късно, през 2020 г., след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч, подава ново заявление за възстановяване. И този път нещата се случват веднага. Само за една седмица общинска служба "Земеделие" -Кърджали възстановява правото на собственост на описания имот. И за по-малко от месец, той е продаден.

"Ако приемем, че цялата процедура е стартирана наново, аз считам, че са изтекли всички регламентирани в закона срокове за подаване на такова заявление за възстановяване на собствеността върху земеделски земи. Такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 година, а той е възстановен 2020 г. Самото решение е входирано на 21.10.2020 г., а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това нещо е доста странно. За една седмица да излезе с решение за възстановяване, при положение, че дори и предходната процедура е продължила повече от 3 години", коментира адвокат Николай Митев.

Христина Кирчева продава възстановения имот на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е двойно по-ниска от данъчната оценка и 10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли собственикът, че е продал имот на такава цена? И как е подписал документите за сделката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е пълномощник на дядо си. Не знаят и за продадения имот.

За осъществяването на сделката освен пълномощно е необходима и декларация за липса на задължения в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът, изповядал сделката, твърди че всички документи са налични и няма съмнение в истинността им.

Христина Кирчева не пожела да коментира сделката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в отлично здравословно състояние. Не така смятат родителите ѝ и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те твърдят, че той от години е тежко болен и е на легло.

Христина Кирчева работи като лекар и има кабинет по алтернативна медицина. Има и друг семеен бизнес -търговия с авточасти. Преди време съпругът ѝ, който е директор на РЗИ-Кърджали е бил осъден от КПКОНПИ заради конфликт на интереси, свързан с този бизнес.През 2013 г. Кирчева е била обявена за издирване от МВР.

Майката на Христина има още трима братя, които заедно с баща им Мюмюн Калъч, живеят в Измир.Откриваме семейството в краен, беден квартал в Измир. От близките разбираме, че нито те, нито 96-годишния дядо знаят за продажбата на имота. От близките на Мюмюн Калъч екипът ни разбира, че не само този имот е продаден без знанието му от собствената му внучка.

"И нашата къща е продадена по същия начин, с измама. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни", разказва снахата на "продавача"- Фани Петрова.

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на имоти е милионер, работил като касиер пред обществена тоалетна в друг квартал в Измир. Разбираме също, че възрастния мъж е тежко болен и е на легло от няколко години.

Става ясно също, че и други институции също проверяват сделката с имота. След получен сигнал за нередности от Областна администрация - Кърджали са сезирали прокуратурата.

"С документите, които дойдоха в областна управа, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши проверка дали има наличните документи, за да бъде извършена сделка за този имот и дали всичко е в рамките на закона. Да се види дали имотът е възстановен правилно", обясни зам. областния управител на Кърджали Бисер Николов.

Всички институции потърси и екипът ни. От общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме официално становище на министерството. От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма.

Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, но получихме официален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е компетентна да отговори дали общинска служба "Земеделие" може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. В отговора прави впечатление, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно състояние и както стана ясно не знае, че е продал имот, всъщност е представил обяснителна записка към документите за доказване правото на собственост.

По казуса очакваме официално становище и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, става ясно, че Мюмюн Калъч, чрез пълномощник, е искал възстанови 13 дка земя. Неговите близки твърдят, че става въпрос за земи в друг квартал на Кърджали, а не за тази част от имота, за който ви разказваме.

Дали това е честа практика да се възстановят и продават имоти, на които предстоят инвестиции за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.

Новините от днес и със задна дата