сряда, 20 октомври 2021 г.

Промяна в заповедта за зеления сертификат

  

Зелен сертификат ще се изисква за хора над 18-годишна възраст, а не над 12 г., както съобщих вчера на пресконференцията. Промяната бе направена след брифинга и отразена в заповедта за новите противоепидемични мерки, която влиза в сила от 21 октомври. Това обяви в интервю пред bTV министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Документът се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

Пред БНР заместник-министърът Александър Златанов уточни, че промяната е направена, тъй като 18 години е възрастта на пълнолетието у нас.

"За тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат, те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат. А бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно придвижване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на МЗ", каза още Златанов.

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.

Златанов заяви също, че имат капацитет да правят проверки по обектите дали хората влизат със зелен сертификат, но все пак контролиращ до всеки контролиран, няма как да бъде осигурен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за ваксиниране, заяви Златанов.


Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник здравният министър.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат на онлайн обучение. Това важи и за София-град, допълни Стойчо Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни.

Новините от днес и със задна дата