понеделник, 11 октомври 2021 г.

Изключителен успех: Астра Зенека извади ново лекарство с антитела срещу К-19

  

Експерименталният лекарствен коктейл с антитела на компанията "АстраЗенека" успява да намали тежко заболяване или смърт при нехоспитализирани пациенти с COVID-19, показват резултати в проучване на късен етап, съобщи в британският производител на лекарства, цитиран от ТРУД

Лекарството, наречено AZD7442, намалява риска от развитие на тежък COVID-19 или смърт с 50% при пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко, като по този начин препаратът отговаря на основната цел на изпитването.

"Ранната намеса с нашия коктейл от антитела може да доведе до значително намаляване на прогресирането на тежко заболяване, с продължителна защита за повече от шест месеца“, посочи Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователска и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в "АстраЗенека".

Компанията ще обсъди данните със здравните власти, добавиха от "АстраЗенека", но без да предоставят по-конкретни уточнения.

"АстраЗенека" също така разработва лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу COVID-19.

През миналата седмица компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването на това превантивно лекарство срещу коронавируса.

Новините от днес и със задна дата