сряда, 6 октомври 2021 г.

Внимание! 10 000 антиваксъри разпалват пандемията у нас, използват тайни кодове

  

Над 10 000 са активните антиваксъри в социалните мрежи у нас. Това показва разследване на "Телеграф" в някои от най-популярните Фейсбук групи. 

Общият брой на членовете в тях надхвърля 40 хил. души. За да се скрият зад алгоритмите, потребителите използват кодови думи. Оваксини, ваксани, валцани, в@ксинирани са само част от термините в речника на БГ антиваксъра.  За коронавируса пък те са измислили други други названия като Коди, вирОз, китайска кашлица и др. Така социалните мрежи не разпознават публикациите и съответно под тях рядко се появяват предупредителни съобщения за фалшиви новини или приканване на потребителите да посетят "Информационния център за COVID-19 за ресурси относно ваксините". 

Една от новите общности в социалните мрежи избра името си с анкета: "Здравейте будни хора, много от Вас споделят с нас своите опасения, че името на групата е твърде открито и скоро тя може да бъде закрита от Фейсбук. Благодарение на всички НАС вече сме най-голямата група с подобна тематика, с над 20 000 души за един месец. Затова мисля, че е редно всички НИЕ да решим има ли нужда от ново име на тази група и какво да бъде то?:, гласи съобщението. 

Репортер на "Телеграф" прекара седмици в преглеждане на публикациите и коментарите на членовете на групата. Противно на очакванията повечето от тях не използват  анонимни профили, а напротив - активно защитават позицията си с профили, съдържащи имена, снимки и дори информация за местоживеене, професия, образование. 

Три са схемите, по които антиваксърите набират последователи. Според първата от тях ваксините вкарват в тялото ни наночастици, които след 3 месеца се самоорганизират в наномрежа или така наречения наноинтерфейс, чрез който имунизираните ще бъдат следени, което абсолютно не отговаря на истината. За по - достоверно се разпространява фалшиво руско видео с монтаж в което се мъж разказва как следят негов приятел чрез ваксина на което сериозен човек не би обърнал внимание, защото злоупотребата е видима с просто око, а не само за специалист, но има хора, които наивно се хващат на въдицата, без да са наясно, че руснаците са едни от "най-добрите" във видео манипулацията.

Новините от днес и със задна дата