понеделник, 27 септември 2021 г.

Христо Слави Рачев: Правото да дишаш е още актуално

 Може да бъде изображение с 1 човек 

                                Христо Слави Рачев

Всяко тръгване от Созопол към Бургас разпалва в мен еколога. Имаме маски срещу вируси, но срещу вонята са безпомощни. Пишем от години по темата, никаква промяна, споменава на фейсбук страницата си Христо Слави Рачев.
Екокошмари. Правото да дишаш е още актуално.
Да живееш в град като Бургас, преди да се затъкнат двата завода бълващи отровни пушеци, Лукойл и Кроношпан е типично проява на нашенската търпимост към боклука, негодната за пиене вода и крадливите типове придобили власт. Отговорните лица още не знаят откъде идва миризмата. Но знаят цената на мълчанието. Вижте какво правят циганите, държат боклука пред очите си. Все нещо може да потрябва, да се оглозга или подпали в студа. Измамно е усещането, че не сме като тях. Никой не харесва лицето си в криво огледало, но сме от една етно група. Радваме се на боклуците си като деца, пускаме ги от етажите, сякаш сме в някаква библейска детска градина. Истинският смрадлив отровен боклук продължава да се стеле над Бургас, както "вечна дружба от векове за векове". Дружим си с кого, разбира се със СССР. Този надпис още стои на стената в Созопол, която свързва остров Кирик с полуострова. Няколко пъти се опитвам да го преведа на любопитни англичани. Тц. Не е за проумяване от нормалността. Ние, какво сходство с туземците, не разбираме, че въздух, който съдържа, сяра, аерозоли, олово и прахови частици разболява. 
 
Силно уголемени напомнят на облака на Ян Оорт, пояс наситен с най-причудливи форми, газове, скали с остри режещи ръбове, въобще метеори. Подобни рояци прах разкъсват белите дробове на крачещите по улиците на Бургас невинни деца и човешки същества и всичко което диша, преживяло еволюцията, изпълзяло от океаните /ако е вярно/ и се надява на щастлив живот. Днес ще трябва да умираме преждевременно, защото някой, някъде имал интерес от това. Давали работни места. Докато ги дават се дивят нейде из Малдивите, захапали пури. Внасят боклуци изнасят пари. 
 
Дори не поглеждат, че народа протестира. Смеят се с най - ниските регистри на гласа си, както в оперетата. Имат излишъци от пари, не защото са открили работни места, а защото са пропуснали умишлено да очистят отровите, предпочели са подло посред нощта да изхвърлят химическите мръсотии. Останали са им много пари. Ще играят табла с нашите големци, защото са хванали чудесни капии край Бургас, попаднали са на плах объркан от комунистическия експеримент народ. Все още има земедялащи хора, които обработват почвата около Лукойл и твърдят напълно безпочвено, че нямало страшно. Други, още по-смахнати, по някое време обявиха Бургас за най-добрият град за живеене! Бургазлии вместо да фъфлят глупости и се канят един другиму на протест от десетина души е редно да хукнат към тези заводи и блокират входовете им, защото, това с което заливат Бургас и областта е БОВ, може да се перифразира и като /букет отровни вещества/. 
 
Еколози намалете поркането и интригите, ето ви задача на задачите. Принудете тези заводи убийци да си платят за разболяването на стотици хора и тяхната преждевременна смърт. Затворете и двата завода. Вземете им таблата, пуловете и зарчетата. И докато не поставят съвременни очистващи системи хич да не се вясват на работа. После бургазлии може да празнуват, да лижат сладолед в морската градина, да продължат да говорят меко, защото наистина са проявили твърдост на европейски граждани. 
 
Иначе ще разнасят некролозите на децата си, на родителите си, останалите ще кашлят с почернелите си дробове. Ще се наложи да извоюват правото си да дишат. Да проумеят, че кметът Димитър Николов може да е отличен кмет, такъв е според мнозина, но може и да е отличен пазач на Лукойл. Говорят за бизнес интересите му с Русия, които ще държат съветския войник и Лукойл изправени, докато седи на кметския стол. Добре, не може сам да реши. Не бива да си правим илюзии, Лукойл е Русия и е една от нейните походни тоалетни, функциониращи без филтри, разбирай живот без тоалетна хартия. 
 
Без премиера, Народното събрание и правителството този въпрос никога няма да се реши. Ами накажете ги с друг вид хартия. Бюлетини. Усещате ли как предизборно са омекнали. Общинският съвет в Бургас може да гласува и наложи на кмета спиране дейността на двата завода до поставяне на очистителни устройства под европейски надзор. Толкоз. Не изпълнят ли - долу временните.

Новините от днес и със задна дата