събота, 18 септември 2021 г.

Сблъсъци с полицията на протест в Айтос след смъртоносната катастрофа

          

                                                           Снимка: БНР

До сблъсъци с полицията се стигна по време на протест в Айтос. Той беше организиран заради тежката катастрофа, при която тази седмица загинаха баща и двете му деца, а 17-годишно момче беше тежко ранено, съобщи БНР.

Протестиращите искат да бъде изграден обходен път, по който да се движат тежкотоварните автомобили извън града.

Протестът продължаваше към 14 часа, както и блокадата на пътя, съобщи репортер на националното радио от мястото на събитието.

Над 1000 жители на Айтос, близки и приятели на загиналите от руенското село Речица се събраха на протестното шествие.

Полицаите се опитаха да спрат шествието на протестиращите и да го ограничат до кръстовището, на което тежкотоварният автомобил блъсна кола и предизвика тежката катастрофа.

След кратки сблъсъци обаче хората разкъсаха полицейската охрана и тръгнаха към изхода на Айтос по пътя за Руен.

До табела с надпис, ограничаваща скоростта до 50 километра в час, за да не стават задръствания на пътя, повечето коли се връщаха обратно и изчакваха пътят да бъде освободен.

Към 14,20 часа блокадата продължаваше над час.

Протестиращите скандират "Тировете вън", "Мафия", "Стига жертви", "АПИ събуди се". Те издигнаха плакати със снимки на пострадалото семейство.

Чуха се призиви и за доживотен затвор на шофьора на тежкотоварния автомобил, причинил катастрофата.

Протестиращите настояват в Айтос да бъдат изградени северен и южен обход, за да се изведе тежкият трафик извън града. Тези проекти трябва да бъдат изготвени от Агенция "Пътна инфраструктура" и финансирани от държавата, каза кметът на Айтос Васил Едрев, който се включи в протеста. Започна и подписка с това основно искане.

Хамди, братът на починалия, поиска справедливо наказание за убиеца на брат си и племенниците си, които загинаха нелепо. Почерненият брат призова и за контрол над тировете.

Емоционалното му състояние е обяснимо, предвид трагедията, която го сполетя. Той загуби най-близкия си човек.

До ескалацията се стигна, след като братът на Нури - Хамди, поиска да премине през пазещите реда органи на реда. „Тези камиони взеха 3 човешки живота, спрете тях, а не нас”, крещеше той, докато се опитваше да мине през полицията, пише Флагман.бг.

Той бе изключително емоционален. "Око за око, зъб за зъб!", каза Хамди и поведе множеството по главния път в посока Руен.

Новините от днес и със задна дата