сряда, 15 септември 2021 г.

Непубликувани данни: Колко от ваксинираните в България стигат до болница и умират

  

Министерството на здравеопазването направи справка за процента на хоспитализираните и починалите ваксинирани хора у нас, след запитване на Нова телевизия. Досега тези данни не са публикувани, макар от ведомството вече да заявиха, че много голям процент от заразените, хората в болниците и жертвите да не са имунизирали.

Според най-новата информация за периода 1-14 септември броят на приетите в болница с COVID-19 е 6488. От тях 468 са ваксинирани. Тоест - това са около 7,2 %.

От министерството дадоха данни и за починалите имунизирани. От 1 март до`19 септември битката с болестта са изгубили обща 9494 души. От тях само 64-ма са били ваксинирани.

По последните данни от Единния информационен портал за последното денонощие са поставени 11 002 дози ваксини. Така напълно имунизираните у нас вече са 1 249 902 души.

В същото време, във все повече случаи лекари вписват данни за сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 без да поставят ваксина, съобщава Lex.bg. Причината според изданието е проста - в България преобладават хората, които не искат да се ваксинират. Но европейският сертификат създава огромни улеснения при пътуване, а в много държави - и възможност за посещения на ресторанти и събития на закрито.

Съответно лекари се съгласяват да вкарат в системата, че са поставили ваксина на свои познати без реално тя да е поставена. Но това е по-малкото зло. Вече немалко посредници в съдружие с лекари предлагат тази "услуга" срещу 500-600 лв., които лекарят и посредникът си делят. В много случаи, когато някой познава добре лекари, поставящи ваксини, издаването на фалшив сертификат се прави и като приятелска услуга.

Какви са последиците от рязкото увеличаване на фалшивите ваксинации?

С възможността да се придобие сертификат без реална ваксинация отпада един от основните стимули хората да се ваксинират. Защото много често основната причина за поставяне на ваксина е придобиването на европейски сертификат. А се оказва, че сертификат може да се осигури срещу заплащане или като услуга без игла.

При значителен брой на фалшиво ваксинирани хора статистиката невярно показва висок процент заразени и починали ваксинирани, което демотивира честните хора да се имунизират.

При масовите фалшификации истината излиза наяве и се губи се доверието в българските сертификати.

Неваксинираните с фалшив сертификат ще ползват по-свободен контакт с други неваксинирани с фалшив сертификат, което ще спомага за разрастване на пандемията. Това с особена сила важи при новите ограничителни мерки, които не се прилагат в пълен обем за ваксинирани.

Как да бъде спряна нарастващата напаст от фалшиви сертификати? По света се практикува заснемане на слагането на ваксината, като се снима в гръб само на мястото за поставянето ѝ.

Полицията и здравните власти следва да призоват гражданите да подават сигнали на определени телефони и имейли при гарантирана анонимност.

Полезно ще е широко да се разясни, че при издаването на фалшиви сертификати се извършват едновременно няколко престъпления, което води и до отнемане на лекарските права.

Независимо дали се дават пари, или не, лекарят създава документ с невярно съдържание. Гражданинът и евентуалният посредник са му съучастници.

Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по време на епидемия, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Освен това, лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Лекарят, който вкарва данните за издаване на сертификат осъществява правомощия на държавен орган и когато за съставянето на документ с невярно съдържание му се дават пари, това е подкуп. За съжаление в България провокацията към подкуп от агенти под прикритие е престъпление и поради това установяването на подкупа при сдобиване със сертификат без реална ваксинация е изключително трудно.

Новините от днес и със задна дата