Йордан Пенчев е едно 23-годишно момче и като всеки млад човек има големи мечти. Нo неговата най-голяма мечта е да получи ново сърце. Почти година той все още не я е сбъднал, а времето изтича.

Младият мъж живее с изкуствено сърце близо две години и винаги носи със себе си чанта, в която е захранването му. Но то вече не е достатъчно да го поддържа жив.

Преди година той гостува в предаването "120 минути" по bTV заедно с майка си София. Днес тя бе сама в студиото. "Йордан е в болница от 19 август, състоянието му се влоши... От един месец е на лекарства, които в началото трябваше да го подобрят, но сега само го поддържат жив", обясни майката.

Лекарите в болница "Света Екатерина", които лекуват Йордан, са решили да му постовят второ изкуствено сърце - този път в дясната камера, което означава, че той ще има още една чанитчка с кабели.

Новото изкуствено сърце се очаква от САЩ, а Здравната каса би трябвало да заплати за него. То обаче няма да осигури нормален живот на младия мъж. Затова неговата майка се обърна към лекарите и координаторите от реанимациите в болниците: 

"При тях несъмнено умират много пациенти, за жалост, но те са хората, които могат да реализират донорска ситуация. Те са хората, които могат да върнат живота на много чакащи в България. Те са родители... много е страшно, много е тъжно, много е болно да гледаш детето ти как умира и да не можеш да направиш нищо.

Затова не ме е срам и не ме е страх да се обърна към всички тях: Ако някъде там при вас има потенциален донор, който може да спаси моето дете, или живота на друго дете, не се колебайте... Мили лекари, намерете сили и човещина да говорите с близките на хората, за които вече е късно да им се помогне. Обяснете им по чисто човешки начин, че ако се съгласят да да дарят орган на свой близък, те ще направят чудо. Ще върнат живота, надеждата и мечтите на много деца като моето и на много майки като мен".

Йордан наскоро е помолил майка си да обещае, че ако си отиде от този свят, тя ще продължи да живее спокойно и щастливо. "Никоя майка не трябва да дава такова обещание, това е най-жестокото нещо, което някой може да преживее. За жалост аз му обещах... е, няма да съм спокойна", каза през сълзи София Пенчева.