петък, 20 август 2021 г.

Белгия ни вкара в червената зона за пътуване, нови правила за българите и в Испания

 

Българите пътуващи за Белгия, ще трябва да представят PCR тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. По информация на посолството ни в Брюксел мярката влиза в сила от утре, 21 август, тъй като България преминава в списъка със страни от "червена зона" за пътуване, съобщи МВнР.

При влизане в Белгия българите трябва да представят един от следните документи:

- Сертификат за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза). Необходимо е ваксината да е сертифицирана от Eвропейската агенция по лекарствата или Covishield;

- Сертификат, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

- Сертификат, показващ отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането в страната;

Българите, които не разполагат с един от трите документа, ще бъдат поставяни под карантина.

Белгийските граждани и постоянно пребиваващите в Белгия могат да си направят PCR тест през първия или втория ден след пристигането им в Белгия, като след получаване на отрицателен резултат те се освобождават от карантината.

Децата под 12 години няма да бъдат тествани, но ще трябва да останат под карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни.

Остава задължението за попълване на Формуляра за локализация на пътниците (Passenger Locator Form - PLF) в рамките на 48 часа преди пътуването.

В Испания ще важат същите мерки, но ще може да се предостави и бърз антигенен тест - проведен до 48 часа преди влизането в страната. Мярката влиза в сила от 23 август 2021 г.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната на случаен принцип - контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му.

Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.

Новините от днес и със задна дата