понеделник, 30 август 2021 г.

Смъртността от коронавирус в България вече е най-висока в ЕС

  

На фона на предложения за по-строги мерки и предупреждения за наближаваща COVID вълна с по-заразния "Делта" вариант, България се оказва на първо място в ЕС в поредна черна класация - по починали с коронавирус на милион жители в рамките на 7 дни. Това показват данните от портала worldometers.info, предаде bTV.

На един милион души население у нас през изминалата седмица се падат 37 починали с COVID-19.

Това е скок с 95% спрямо измереното за предходния период и е едно от най-резките влошавания в рамките на ЕС. Повече починали с коронавирус на 1 млн. души в Европа има само в Северна Македония, Черна гора и Русия.

Новите случаи у нас също растат сериозно на седмична база - с 28%. Най-сериозно от тази гледна точка е положението в Сан Марино, Унгария и Норвегия, където ръстът е близо двоен. Заболеваемостта е най-висока в Ирландия, Гърция и Франция.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изпрати доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение

Междувременно Министерство на здравеопазването днес обяви списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони.

Вижте пълния списък тук >>

Пациентите в Covid зоните ще могат да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани лекарства, при нуджа да се лекуват у дома.

СЗО: Има вероятност до 1-ви декември Covid-19 да вземе в Европа близо четвърт милион жертви

На фона на нарастващия брой новозаразени с коронавирус Световната здравна организация алармира за вероятността тази есен в Европа Covid-19 да вземе близо четвърт милион жертви (около 236 хиляди) заради агресивността на Делта варианта на коронавируса и непрекъснато намаляващия темп на имунизационната кампания.

С 14 процента е намалял броят на ваксинациите в 53-те държави, които попадат под наблюдението на директора на СЗО за Европа Ханс Клуге от средата на юли. От 53 страни членки на СЗО в Европа също така 33 са регистрирали над 10% заболеваемост през изминалите две седмици.

"В няколко държави започва да се наблюдава увеличено натоварване на болните и повече смъртни случаи - с 11% повече са били те през миналата седмица спрямо предходната. С тези темпове прогнозата гласи, че до 1-ви декември в Европа ще има поне 236 хиляди починали с Covid-19, посочи Клуге, цитиран от АФП.

От СЗО отчитат и непроменящите се статични нива на ваксинация и ниския процент имунизирани в по-бедните страни.

Само шест процента от хората в страните с по-ниски и средни доходи в Европа са напълно ваксинирани, а някои страни са успели да ваксинират само един на всеки 10 здравни специалисти, сочат данните на организацията.

Според директора на СЗО за Европа Ханс Клуге през миналата седмица е отчетено увеличение от 11% на смъртните случаи на Стария континент. Той добави, че "застоя във ваксинацията" в Европа предизвиква сериозно притеснение.

Към момента смъртните случаи, дължащи се на Covid инфекцията на континент са 1,3 милиона.

Новините от днес и със задна дата