петък, 20 август 2021 г.

Протестиращи от "Автомагистрали Черно море" блокираха пътища в Бургас, Русе и Шумен

  

Работниците на "Автомагистрали-Черно море" и днес затвориха за час възлово кръстовище по пътя от Русе към Варна в знак на протест срещу неизплатените суми от страна на държавата за извършената от тях работа, съобщи БНР.

Организаторите на протеста обаче получиха актове от Областно пътно управление в Русе.

Актове за блокиране на движението по път от републиканската пътна мрежа бяха съставени на организаторите на протеста от миналия петък и днес. Така синдикалните активисти Господин Янков и Пламен Петков понесоха персонална отговорност като организатори на протеста срещу неизплатените суми на дружеството "Автомагистрали-Черно море".

На кръстовището по пътя към Варна дойдоха служители на Областното пътно управление в Русе, но те не пожелаха да коментират действията си.

"Поканиха ме да им подпиша акт, аз им отказах. Глобяват ме като организатор за протеста, че нямам право да затварям пътния участък на едво, две. Уведомили сме община, полиция, област, всички са уведомени", заяви единият от организатори.

Според синдикалистите протестите им ще продължат, ако не бъдат изпълнени исканията им. "Продъжаваме нашите действия докато имаме успех".

Това е трети протест на работниците от шуменската пътно-строителна фирма, които чакат 37 милиона лева от държавната фирма "Автомагистрали" за месеците април и юни.

Строителни работници протестират и на входа на Бургас. Автомобилите там чакат по около 10 мин. 250 служители на „Автомагистрали Черно море“ протестират в морския град.

Над 100 служители и работници на „Автомагистрали Черно море“ пък протестираха на пътния възел „Белокопитово“ край Шумен. 

Със 100 метров трибагреник, под звуците на гайда и тъпа, и възгласи "Пари няма ли, няма и работа! Искаме си парите!" започна протестът на служители и работници на строителната фирма "Автомагистрали Черно море", предаде shumenonline.bg.

Ядосани от нежеланието на служебното правителство за диалог с тях точно в 10.00 ч. над 100 пътни строители блокираха движението на пътен възел "Белокопитово". Блокирани за 40 минути се оказаха три тежкотоварни автомобила. Протестиращите пропуснаха през блокадата няколко леки коли.

Кореспонденцията и срещите в МРРБ не са дали чакания резултат. От регионалното министерство са заявили, че те коректно са изпълнили възложените ремонти дейности, но АПИ е възложила работа за повече пари, отколкото е бюджетът и за тази година.

Преди дни, министър Виолета Комитова посочи, че сключването на договори за ремонтни дейности, без да е осигурен необходимият финансов ресурс, е практика в сектора. За да бъдат платени парите на строителните фирми, които са в същата ситуация, трябва да се актуализира бюджетът.

 

Новините от днес и със задна дата